Column: Pantelic: schaak-mat

Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 20 november 2009 19:38 – Bron: Ajaxinside.nl

Zou Martin Jol goed kunnen schaken? Daar leek het zowaar wel op, aan het begin van het seizoen. Als een volleerd grootmeester schoof hij langzaam de stukken op hun plaats, om vervolgens snel en accuraat toe te slaan. Het pronkstuk heette Suarez. De Uruguayaan sloeg het paard van de tegenstander, kruiste naar binnen en kaapte de koning: doelpunt.

Jol stelde dat Ajax zonder Suarez erg kwetsbaar was. Niemand anders stootte de koning van de tegenstander eens omver. Dit deed Jol besluiten de teugels te grijpen, om toch maar in de paardentermen te blijven. Marko Pantelic, goedbetaalde semi-vedette van (voorheen) Hertha BSC komt de gelederen versterken. Transfervrij, maar tegen een riant maandelijks salaris, zal de Serviër de Ajax-kleuren gaan verdedigen. Dit doet hij elke wedstrijd met veel passie, trots en bravoure. Enfin, zijn enthousiasme zal niemand ontgaan zijn.

Grootmeester Jol zet Pantelic in de spits. Hij speelt op nummer 9, zoals Amsterdammers dat graag noemen. Dat nummer kreeg hij ook toebedeeld, overigens. Dat is echter lastiger waar te nemen dan zijn eerdergenoemde enthousiasme. Zijn dansende mat belemmert het zicht nog wel eens.

Ook in voetballend opzicht laat Pantelic weinig zien. Hij pikt zijn doelpuntje mee, maar de machine die redelijk begon te draaien voor zijn komst, lijkt enigszins te haperen. Suárez presteert opeens minder, hij lijkt op een statische toren, die slechts recht naar voren mag rennen langs de zijlijn. Gevangen in de strenge regels van het schaakspel. Inderdaad, topschaker Jol heeft Suárez naar de flank verbannen.

Met wilde armgebaren en blikken van onvrede confronteert Suárez zijn collega-aanvaller Pantelic met alweer een mislukte combinatie. De absolute vedette van Ajax speelt niet meer de cruciale rol waarin hij zich eerder dat seizoen zo nadrukkelijk profileerde. Al schakend komt Ajax dichtbij, Jol schuift zijn stukken in de rondte, maar nét als er toegeslagen moet worden krijgt Pantelic de bal en dus niet Suárez: geen doelpunt.

Van de man die Ajax kampioen kon maken, is opeens niet veel meer over. Hij scoort nog wel eens, maar ook in de eclatante 5-1 zege tegen Feyenoord kan hij niet imponeren. Gelukkig weet hij nog net een penalty te benutten, opdat hij anders een week lang één brok mokkend chagrijn was geweest. Hij en Pantelic, beiden temperamentvol, zullen vroeg of laat in botsing komen. De ego’s zijn groot, evenals de belangen. Ajax dient zich eindelijk weer eens voor de Champions League te plaatsen, vanwege de penibele financiële situatie. De weg daartoe had over de zwart-witte vlakken op de Arena belopen moeten worden, met als aanvoerder Suárez. Niets daarvan. Pantelic staat in de spits en Suárez heeft kalk aan de schoenen. Jol faalt en Pantelic zet onbewust de concurrenten van Ajax op schaakmat. Rood-wit begint, maar zwart wint…

Geschreven door Max Luiten  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.