Column: Voor eens en altijd: Ajax saneert wél!

Geschreven door Richard Suavimani – Uitgave: 26 oktober 2010 01:01 – Bron: Ajaxinside.nl

Ik irriteer me er mateloos aan dat de laatste tijd in de media een tendens is ontstaan die nadruk legt op hoe slecht het financieel wel niet met Ajax gaat en dat hier veel te weinig aan gedaan zou worden. In mijn ogen zouden ze zich meer zorgen moeten maken om PSV en Feyenoord, maar dat doet voor nu even niet ter zaken. Voor eens en voor altijd wil ik bewijzen, dat het haalbaar is voor Ajax om vanaf het seizoen 2011/2012 weer tot een positieve balans te kunnen komen.

Ten opzichtte van de balans van 2009/2010, het jaar waarin 22 miljoen verlies werd geleden, hebben er een hoop spelers afscheid genomen, of zullen dit nog gaan doen vanwege een aflopend contract. Ik zal hieronder vervolgen met een lijst waarin ik een drietal dingen aangeef, namelijk om welke spelers het gaat, wat hun salaris was en wie hen kan gaan vervangen in de selectie van Ajax 1:

Gabri (2 miljoen) —> Roly Bonevacia.
Albert Luque (2 miljoen) —> was overbodig.
Jeffrey Sarpong (1 miljoen) —> hier een linksbuiten voor terug halen.
Georghe Ogararu (1,5 miljoen) —> Johan Kappelhof.
Edgar Manucharyan (0,5 miljoen – non EU) —> was overbodig.
Marko Pantelic (2 miljoen) —> Mounir El Hamdaoui.
Dennis Rommedahl (1 miljoen) —> Florian Jozefzoon.
Kennedy Bakircioglu (1 miljoen) —> was overbodig.
Oleguer Presas (2 miljoen) —> Daley Blind.
Timothee Atouba (1,5 miljoen) —> Nicolai Boilesen.
Urby Emanuelson (1,5 miljoen) —> Rodney Sneijder.
Mitchell Donald (0,5 miljoen) —> is overbodig.
Hyun-Jun Suk (0,5 – non EU) —> is overbodig.
Darko Bodul (0,5 miljoen – non EU) —> is overbodig.
Rob Wielaert (1,5 miljoen) —> is overbodig.
Evander Sno (1,5 miljoen) —> is overbodig.
André Ooijer —> Ricardo van Rhijn.
Teemu Tainio —> Ouasim Bouy.
Mido —> als hij presteert, en geen schandalig salaris eist, kan hij bijtekenen.
Ronald Graafland —> is overbodig.

Bij Graafland, Ooijer, Tainio en Mido heb ik geen bedrag opgenomen, omdat zij in 2009/2010 nog niet onder contract stonden en dit, zoals het er nu voor staat, in 2011/2012 ook niet zullen staan. Dat zijn tenslotte de seizoenen die ik vergelijk. Uit het bovenstaande overzicht blijkt dat Ajax ten opzichte van het jaar waarin 22 miljoen euro verlies werd geleden, zich 20,5 miljoen euro bespaart op de balans. Daarbij moeten we aantekenen dat Mounir El Hamdaoui werd aangekocht voor 4 miljoen euro en een salaris van 1,5 miljoen euro per jaar heeft. Het bedrag van 4 miljoen wordt, door zijn contract van 4 jaar, met 1 miljoen per jaar afgeschreven. Er komt dus op de balans 2,5 miljoen per jaar bij. Het overgebleven tekort van Ajax op de begroting komt dan voor het seizoen 2011/2012 uit op 22 – 20,5 + 2,5 = 4 miljoen euro. En je houdt het volgende na deze sanering als selectie van Ajax 1 over:

Keepers:
Stekelenburg, Vermeer, Verhoeven

Verdedigers:
Van der Wiel, Kappelhof, Alderweireld,
Vertonghen, Van Rhijn, Blind, Boilesen, Anita

Middenvelders:
Enoh, Bonevacia, Lindgren, De Zeeuw, Sneijder,
Bouy, De Jong, Lodeiro, Eriksen

Aanvallers:
Jozefzoon, Özbilliz, Suarez, El Hamdaoui,
Mido (op bovenstaande voorwaarden), Sulejmani, Zeegelaar

Qua kwaliteit boet je dus niet veel in op de selectie zoals die dit seizoen is, maar je tekort is wel met 17 miljoen gekrompen (iets minder wanneer Mido daadwerkelijk blijft). Bovendien zijn eventuele Europese inkomsten slechts ten dele opgenomen, namelijk de inkomsten van 1,7 miljoen die Ajax uit de Europa League haalde dat jaar. Wanneer Ajax dit seizoen wederom Champions League weet te behalen, dan zal er dus net als dit seizoen een inkomstenpost van minimaal 10 miljoen euro bijkomen. Ten opzichte van 2009/2010 zal er in dat geval dus 8,3 miljoen meer aan Europese gelden worden binnengehaald. In dat geval draait Ajax zelfs een operationele winst van -4 + 8,3 = 4,3 miljoen over het seizoen 2011/2012. En dit alles dan nog zonder rekening te houden met de eventuele verkoop van topspelers.

Dus heren van de media, maak je niet zo druk om ons, wij komen er wel. De goede weg is inmiddels al een tijdje ingeslagen en binnenkort zal Ajax financieel weer helemaal gezond zijn. Besteed die uitingen van zorg liever aan de clubs die écht nodig hebben.
 

Allereerst wil ik zeggen dat ik het grotendeels met je eens ben en dat dit ongeveer het beleid van Ajax zou moeten zijn.

Voordat ik verderga met mijn reactie wil ik 2 dingen zeggen. Allereerst aan iedereen die vind dat Ajax spelers met ervaring nodig heeft. Ervaring is geen kwaliteit, het kan zijn dat iemand dankzij zijn ervaring een betere/stabielere speler is geworden, maar dat betekend niet dat hij beter is dan een jeugdige speler. Men zegt niet voor niets: Ben je goed genoeg dan ben je oud genoeg.

Wat wel belangrijk is, is dat Ajax over genoeg ‘Ajax-waardige’ spelers beschikt. Mijn defenitie van Ajax-waardige is: Spelers die geschikt zijn om bij Ajax basisspeler te zijn in een Ajax dat om het kampioenschap speelt en representatief is in de Champions League.

Verdergaand met mijn reactie vind ik dat jij in je selectie voor 2011/2012 1 a 2 Ajax-waardige spelers mist. Naar mijn mening moeten dit er zo’n 18 zijn (de wedstrijdselectie). En als ik jouw selectie bekijk kom ik tot 16 van die spelers. Namelijk:
Stekelenburg en Vermeer (bij de 18 tel ik maximaal 2 keepers)
Vd Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita en Blind
Enoh, Lindgren, De Zeeuw, De Jong en Lodeiro
Suarez, El Hamdaoui, Sulejmani en Mido.

Wellicht dat Eriksen of Jozefzoon volgend seizoen tot zo’n speler is doorgegroeid en dan kom ik 1 Ajax-waardige verdediger tekort. Voor de rest ben ik het volledig met je eens, dat het daarna ingevuld moet worden met eigen talent.

[ff tussendoor. Er zou ook geen enkele aankoop (inclusief transfervrij aangetrokken speler) buiten deze 18 spelers moeten vallen. Aankopen dienen als directe versterking van de selectie en horen niet voor de breedte te zijn.]

Helaas blijkt dat Jol hier anders over denkt, aangezien de afgelopen 2 jaar toch spelers als Pantelic, Atouba, Ooijer, Tainio en Mido onder contract zijn gezet, terwijl er spelers als Bruno Silva, Wielaert, Oleguer, Ogararu, Gabri, Sno, Aissati, Kennedy, Rommendahl, Luque en Cvitanch nog ander contract stonden/staan.

Blijkbaar heeft Jol een andere visie over hoe de breedte ingevuld dient te worden dan zoals wij erna kijken, dat het met eigen jeugd ook moet kunnen. Ik denk dus dat de selectie er volgend seizoen niet uit zal zien zoals jij het beschrijft, helaas. De kop van je artikel ‘Ajax saneert wel’ klopt dus waarschijnlijk niet helemaal, al hoop ik van wel.

Overigens schiet mij nu te binnen dat Bruno Silva, Cvitanich, Aissati en van der Heijden volgend seizoen ook nog een contract hebben bij Ajax en niet in jouw verhaal genoemd worden.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.