Amsterdam ArenA

Corona introduceert nieuwe onvoorspelbaarheid in het voetbal

“Wij zijn Ajax, wij zijn de beste!” Een waarheid waaraan zelfs de ronde bal in al zijn wispelturigheid moet geloven. Want de bal moge dan rond zijn, zoals het cliché luidt, maar er zijn nou eenmaal min of meer vaste krachtsverhoudingen. Verhoudingen die worden bepaald door geld en ook – in het geval van Ajax – in het opleiden van exceptionele spelers. We zijn niet anders gewend dan dat veel clubs een punt tegen Ajax vieren. Juist omdat voor zoveel tegenstanders een resultaat tegen Ajax zo ver weg lijkt. Er verstrijken decennia waarin menig eredivisieploeg minder zeges tegen Ajax bijschrijft dan Ajax landstitels.

Natuurlijk zijn er goede wedstrijden en slechte wedstrijden, goede seizoen en slechte seizoenen. Maar van wedstrijd tot wedstrijd weet je als Ajacied meestal goed wat je kunt verwachten. Als de machine loopt kun je bij de helft van het wedstrijdprogramma in gedachte de punten al bijschrijven. Als energieleveranciers die een héél jaar energie leveren tegen een vast tarief, zo schrijft Ajax betrouwbaar de punten bij tegen de meeste ploegen uit de onderste helft van de competitie.

Coronabesmettingen

Dit seizoen is echter alles anders. Ook in het voetbal. Het zal geen supporter ontgaan zijn – corona introduceert een nieuwe onvoorspelbaarheid op het veld. Opeens kan zomaar een tiental selectiespelers niet meer beschikbaar zijn, waarmee elke ploeg kwalitatief een flinke jas uitdoet. Zo leek ook Ajax begin november getroffen te worden door een massale uitbraak. Waarbij er maar liefst elf spelers van de eerste selectie positief getest zouden zijn. Dat bleek uiteindelijk loos alarm, al werd het leed natuurlijk deels geleden in de vorm van een verstoorde voorbereiding. De andere kant is natuurlijk dat je soms een wat zwakkere tegenstander treft en zomaar een record uit de boeken speelt.

Loterij

Bij andere ploegen was de corona-schade dit seizoen groter. PSV moest het een tijdje stellen zonder een aantal belangrijke selectiespelers en liep in die periode ook tegen puntverlies aan. Niet ongunstig voor Ajax natuurlijk, maar wie weet wat er voor ons nog in het verschiet ligt. Uiteindelijk is het niets meer dan een loterij. Een kwestie van pech of geluk hebben. Aan het slot van het seizoen 2020-2021 speelt Ajax drie wedstrijden tegen AZ (thuis), Feyenoord (uit) en Vitesse (uit). Een reeks waarin wellicht het kampioenschap kan worden verdiend… of verspeeld. Het is te hopen dat, indien corona dan nog onder ons is, de bal voor Ajax dan niet verkeerd rolt.

Sommigen zouden zeggen dat dit de charme van het spel is. Charme die, met de toenemende rol van geld in de voetballerij, misschien wel deels verdwenen was. Maar als Ajacied mis je toch de oude, vertrouwde en vooral zekere krachtsverhoudingen, waarin ‘wij Ajax’ gewoon de beste zijn en geen virus daar iets aan kan doen.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.