Crisis duurt voort: Ajax kan ook de beker vergeten na 2-0 nederlaag in Utrecht

Na de uitschakeling in Europa maakt Ajax ook geen kans meer op de nationale beker. In Utrecht gingen de Amsterdammers met 2-0 onderuit. Opnieuw maakte Ajax een aangeslagen indruk en FC Utrecht wist daar optimaal van te profiteren. Van der Streek kopte voor de rust de 1-0 binnen en na dik een uur spelen maakte Gustafson er vanaf de penaltystip 2-0 van. Ajax zette daar nagenoeg geen enkele goede kans tegenover

Ajax begon het duel in Utrecht met een aantal verrassende namen aan de aftrap. Ten Hag besloot Perr Schuurs te passeren en Edson Álvarez een kans te geven. Op het middenveld was er een plekje ingeruild voor Jurgen Ekkelenkamp. Hierdoor verhuisde Eiting naar de bank. Door Ekkelenkamp en Donny van de Beek op het middenveld te zetten, leek het erop dat Ten Hag wat meer diepte in het elftal probeerde te brengen.

In de beginfase werd al snel duidelijk dat Ajax een andere spelopvatting hanteerde dan in de voorgaande wedstrijden. Ekkelenkamp en Van de Beek wisselden regelmatig van positie. Niet alleen met elkaar, maar ook met het centrale duo. Ook Martínez liet zich regelmatig uitzakken om zo ruimte te maken voor Blind en Álvarez. Dit zou het spel van Ajax wat dynamischer moeten maken, maar tot kansen leidde dit niet.

FC Utrecht was daarentegen wel een een aantal keer dreigend. Vooral in de omschakeling werd er goed gebruik gemaakt van de snelheid van Gyrano Kerk. Toch kwam de openingstreffer uit een ander wapen van de thuisploeg: het linkerbeen van Simon Gustafson. Met veel precisie legde hij een vrije trap achter de Ajax defensie. Daar dook Sander van der Streek op om FC Utrecht op 1-0 te koppen.

Ook na de rust kon Ajax het tij niet keren. Zonder vertrouwen werd er wel geprobeerd om de gelijkmaker te forceren, maar kansen werden er amper gecreëerd. Hierdoor kon FC Utrecht rustig blijven loeren op fouten van Ajax om zo de voorsprong te verdubbelen. Na ruim een uur spelen gebeurde dat ook. Álvarez veroorzaakte met een onhandige sliding een penalty die door Gustafson werd verzilverd.

Met de 2-0 op het scorebord moest Ten Hag wat gaan forceren en bracht Klaas Jan Huntelaar, Danilo en Razvan Marin binnen de lijnen. Maar op een ongevaarlijke omhaal van eerstgenoemde na, wist Ajax niets te creëren. Zo bleef het 2-0 en staat FC Utrecht op 19 mei in de Kuip voor de bekerfinale.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink