Geschreven door Jeroen Geuijen – Uitgave: 08 november 2010 09:09 – Bron: Telegraaf

Johan Cruijf laat in zijn column van maandag 8 november in de Telegraaf weten dat hij van mening is dat de gehele Ajax-top op moet stappen. Hij laat weten dat hij er nu van overtuigd is dat Ajax niet op de goede weg is en al 10 jaar lang hetzelfde wanbeleid voert. Lees hieronder de gehele column.

“Wat ben ik achteraf blij, dat ik met mijn kritiek gekomen ben toen Ajax nog bovenaan stond. Dat heeft extra duidelijk gemaakt, dat de stand op de ranglijst niets met de huidige problemen te maken heeft. Inmiddels zijn we een maand verder en komt het ‘spook Feyenoord’ steeds dichterbij.”

“Zowel het kampioenschap als de tweede ronde van de Champions League wordt heel moeilijk en dat kan de club financieel niet hebben. Als het bestuur het daarom echt goed met Ajax meent, dan stapt het nu op. Hetzelfde geldt voor de directie. Ik zie het na één of twee zeperds weer gebeuren dat opnieuw de trainer geofferd wordt, de rest blijft zitten en er wordt weer niets opgelost. “

“Zo gaat Ajax gewoon verder zoals het al een jaar of tien heeft gedaan. Als je er goed over nadenkt is het echt onvoorstelbaar. Sinds de beursgang is er meer dan honderd miljoen verdwenen. Dat is een prestatie op zich. Toch blijven bestuur en directie volhouden dat het de goede kant op gaat. Dat bijna alle aanbevelingen in het Rapport Coronel zijn gehaald en het ergste achter de rug is.”

“Tot ik vorige week hoorde, dat mijn vroegere ploegmaat Theo van Duivenbode uit de ledenraad is gestapt. Theo was de enige speler in de ledenraad uit de jaren zestig, zeventig. Hij was zelfs de enige van de 24 leden die ooit het eerste elftal heeft gehaald. Van Duivenbode was verantwoordelijk voor het technische deel van het Rapport Coronel, volgens mij het belangrijkste hoofdstuk voor de voetbalclub Ajax. Terwijl bestuur en directie vertellen dat het rapport prima is uitgevoerd, is Van Duivenbode vertrokken omdat er volgens hem niets met de aanbevelingen over de opleiding, scouting, transfers en andere zaken is gedaan. Over wie er gelijk heeft, hoeven we het hier niet te hebben. Kijk maar naar de wedstrijden, zou ik zo zeggen. “

“Bij mij was de grens bereikt na de wanprestaties tegen Willem II en Real Madrid. Toen werd ik neergezet als negatief, terwijl mijn analyse niets met een eerste, derde of vijfde plaats te maken had. Dat blijkt een maand later wel. Net als toen heeft Ajax binnen een week een wedstrijd in de Champions League en tegen een middelmatige ploeg uit de eredivisie gespeeld. Helaas is het van kwaad tot erger geworden. Als je alleen al zag hoe de opstelling tegen Auxerre vanuit angst werd ingevuld. Hoe kan je zo aan een wedstrijd beginnen, terwijl je alleen zicht op de Champions League kunt houden als je wint? Voor de financiële situatie van de club een noodzaak. Alleen heb ik die noodzaak tegen Auxerre niet gezien en gevoeld.”

“Vier dagen later blijkt het spook, dat ook Feyenoord teistert, ineens heel dichtbij. De nederlaag tegen ADO maakt duidelijk, dat er na Willem II en Real Madrid helemaal niets is veranderd. En maar blijven roepen, dat alles onder controle is en stilhouden dat Van Duivenbode is opgestapt. Dat is nog het ergste van alles. Iedereen blijft elkaar de hand boven het hoofd houden, terwijl Ajax juist belangrijker hoort te zijn dan jezelf.”
 

quote: Willy
@Suavimani

Denk je dat JC op korte termijn opnieuw zal proberen een ommekeer te bewerkstelligen bij Ajax of denk je dat hij zijn handen niet meer in het vuur steekt?

Ligt er maar net aan wat er de komende tijd gaat gebeuren en hoe de reactie vanuit de directie zal zijn. Kijk financieel gaat het natuurlijk weer de goede kant op, dat heb ik al eens eerder aangegeven, maar qua technisch beleid wordt er inderdaad te weinig gedaan met het rapport Coronel. Het opstappen van Theo van Duyvenbode is een teken aan de wand, en het lijkt er dan ook op dat er wederom een storm op komst is.

Of Cruijff zich er aan durft te branden? Misschien.. Maar dan zal er ditmaal meer voor nodig moeten zijn dan de vorige keer. Want zo lang deze directie er zit, zal Cruijff geen hand uitsteken, omdat hij weet dat er van hen niet veel te verwachten valt. In die zin is de coup op komst, zoveel wordt wel duidelijk uit zijn columns van de laatste tijd. Johan drijft het op de spits, waardoor binnenkort, mede door de druk van de supporters, het zaakje zal ontploffen.

Of we bij Cruijff gebaat zijn? Ja en nee.. Hij zou de club haar gezicht weer terug kunnen geven, maar het financiële plaatje realiseert hij zich niet altijd even goed. Het zou dus verstandig zijn als er naast Cruijff iemand zou meekomen, die de financiële lijn bewaakt, zodat er niet te rigoureuze maatregelen genomen worden. Anders krijg je namelijk wederom zo een situatie als onder Van Basten.

Het ideaalbeeld zou zijn als Cruijff en Van Gaal de handen ineen sloegen en, met een financieel expert ernaast, de zaken gingen hervormen. Dan heb je kans dat het echte Ajax gezicht weer terug komt.

Maar geef Cruijff in godsnaam niet de alleenmacht..

Reageren op dit bericht