Cruijff kraakt speelwijze Ajax

Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 28 september 2015 09:56 – Bron: Telesport

1378927649

Frank de Boer hanteert sinds dit seizoen het 4-3-3 systeem met een nummer 10. Vorig jaar speelde Ajax nog met een nummer 6, oftewel met de punt naar achteren. Johan Cruijff kraakt het huidige systeem van de Amsterdammers af. “Om de juiste balans te bewaren moet de middelste middenvelder niet in de punt naar voren, maar in de punt naar achteren worden opgesteld”, aldus Cruijff in De Telegraaf.

“Bij een ’10’ speel je namelijk 4-2-1-3 en bij een ‘6’ wordt het 4-1-2-3. Als je goed naar de twee middelste getallen kijkt, dan zie je bij een ’10’ dat er 2 spelers achter de bal staan en er 1 offensief is ingesteld. Terwijl bij een ‘6’ er 3 (1 + 2) achter de bal blijven, van wie er 2 offensief zijn. Zo sla je twee vliegen in één klap: zowel defensief als aanvallend heb je een man meer. Door toch voor de “10” te kiezen roep je de problemen over jezelf af zodra de tegenstander druk naar voren geeft.”

“Er staan dan slechts twee middenvelders achter de bal, die ook nog een breedte van 60 meter moeten bespelen. Dat is niet te doen. Dus zie je nu vaak dat de vleugelaanvaller zich moet laten zakken. Als die ook nog ruimte moet maken voor de opkomende back, dan is hij bezig de hele flank te bestrijken. Die komt dus niet of nauwelijks meer aan een aanvallende actie toe. En wordt de offensieve kracht ondermijnd. Zo kan ik nog tien details noemen waarom het in een 4-3-3-systeem niet werkt met een nummer 10. Het maakt je niet sterker, maar zwakker. Zowel aanvallend als defensief.”  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.