Cruijff stopt als adviseur bij Ajax

Geschreven door Thorben Jansen Of Lorkeers – Uitgave: 16 november 2015 08:25 – Bron: De Telegraaf

1300226715

Johan Cruijff neemt afstand van Ajax. In zijn column voor De Telegraaf geeft de legendarische nummer 14 aan dat hij voorlopig stopt als adviseur bij de Amsterdamse club. ”Ik stop ermee”, schrijft Cruijff. ”Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd. Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee.”

”Natuurlijk is dit een hard gelag. Ik ben nu eenmaal geen bestuurder en had goede hoop dat de boel bij een paar ervaren bestuurders in goede handen zou zijn. Dat die ook de voetballers, die net als ik niet vertrouwd zijn met vergaderen, besturen en noem maar op, zouden helpen en begeleiden.”

Cruijff trekt zijn handen dus af van Ajax, maar hoopt dat het snel weer goed komt. ”Ik hoop dat daarom een mogelijkheid wordt gevonden om Ajax weer Ajax te laten worden. Misschien door aandelen op te kopen of zo. Zodat we terug kunnen keren naar onze eigen clubcultuur, met een voorzitter die wel weet voor wie hij moet staan. Alleen zal dat niet meer onder de paraplu van het Cruijff-plan gebeuren, omdat mijn naam er niet meer aan vastzit.”

Hans Wijers zou volgens Cruijff hebben ‘gefaald’ en de verlosser zegt teleurgesteld te zijn in Leo van Wijk, de beoogde opvolger van Wijers. Cruijff startte in 2011 de Fluwelen Revolutie . Hij legde de macht bij oud-voetballers van de club, zoals Frank de Boer, Wim Jonk en Dennis Bergkamp. Marc Overmars werd later directeur voetbalzaken.

Begin 2015 ging het mis in Amsterdam. Wim Jonk schoof niet meer aan bij gesprekken met de rest van het ’technische hart.’ Ook Edwin van der Sar kreeg beide kampen niet nader bij elkaar, wat uiteindelijk leidde tot het ontslag van Wim Jonk, die weigert op te stappen en zijn ontslag aanvocht.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.