Louis van Gaal

Cruijff wilde Van Gaal niet bij Ajax: “Dat is zo zeker als wat”

Louis van Gaal was gisteravond te gast bij het televisieprogramma Op1. De voormalige Ajax-trainer had het vooral weer over zichzelf, maar hij ging ook in op zijn rol in de fluwelen revolutie bij Ajax eind 2011. Van Gaal kwam als net aangestelde directeur in de rechtbank tegenover Johan Cruijff c.s. te staan. De inmiddels 68-jarige Van Gaal verloor uiteindelijk de strijd.

Van Gaal en Cruijff hadden al jaren een moeizame verstandhouding. “Ik heb wel met hem samengezeten, ik heb stage gelopen bij hem voor mijn cursus betaald voetbal. Maar dan sprak ik meer met Danny (de vrouw van Cruijff, red.) dan met hem”, aldus Van Gaal. Cruijff wilde niet dat Van Gaal directeur werd bij Ajax. “Dat is zo zeker als wat.”

Jeroen Pauw, medepresentator van Op1, vraagt of Van Gaal voor zijn aanstelling niet even een belletje had kunnen plegen naar Cruijff. “Nee, dat vind ik niet. Als je de voorgeschiedenis kent. Dat is geen ego. Ik ben toch niet degene die de raad van commissarissen moet overtuigen? Ik word gevraagd. Ik zeg ‘ja’ omdat ik Ajacied ben, omdat mijn hart bij Ajax ligt.”

Van Gaal was volgens eigen zeggen niet belust op geld, maar deed het uit liefde voor Ajax. “Ik kon drie of vier ton verdienen, dat was in die tijd een schijntje voor mij. Ik deed het voor mijn club, want het was een chaotische club geworden. Dat kwam door de adviezen van Johan. De raad van commissarissen wilde de andere kant op, maar dat moeten zij uitzoeken met Cruijff. Onze relatie was op dat moment al dusdanig slecht.”

Forum: Ajax: Seizoen 2019/20 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.