Ajaxinside.nl

Misschien is hij samen met Rodney Sneijder wel de jeugdspeler waar Ajax-fans het meest naar verlangen. In navolging van generatiegenoten Supusepa, Aslan, Lazic, Huijsman en Lewis spraken wij, van Ajaxinside.nl, met Daley Blind. De centrale verdediger van Ajax sprak met ons over zijn verleden bij AFC, Ajax en over zijn toekomstverwachtingen.

Het verleden
“Ik begon met voetballen toen ik vijf jaar oud was,” begint Blind. “Ik speelde destijds bij AFC Amsterdam. Toen ik zeven jaar was deed ik mee aan de talentendagen van Ajax. Iedere keer kwam ik een ronde verder en uiteindelijk mocht ik hier in de jeugdopleiding komen spelen. Het was een droom die uitkwam. Het is wat iedere jongen van zeven graag wil. De keuze om ook écht te gaan was wel lastig. Je laat je vrienden bij AFC toch achter, maar deze kans moest ik gewoon met beide handen aanpakken.”

“Ik begon bij Ajax in het E2. Daar heb ik twee jaar in gespeeld. Daar waren Patrick Ladru en Edwin Kortlevers mijn trainers. Na twee jaar mocht ik naar het E1, waar ik ook door hun twee werd getraind. Daarna volgde het D2, waar ik Maarten Stekelenburg en Robin Pronk als trainers had. In het D1 werd ik ook door hun gecoached.”

“Het jaar daarop mocht ik het C2 overslaan, waardoor ik twee jaar in het C1 heb gevoetbald. In die twee seizoen waren Maarten Stekelenburg en Wim Kwakman mijn trainers. Daar won ik voor het eerst de dubbel. Daarna volgden het B2 (met Robin Pronk) en het B1, waar Bryan Roy de trainingen verzorgde. Dit seizoen speel ik in het A1 van Sonny Silooy. Het bevalt allemaal prima. Ik heb het na tien jaar vreselijk goed naar m’n zin.”

“Men zegt altijd dat de jeugdopleiding keihard is, maar dat valt reuze mee. De beslissingen van de trainers zijn hard. Vooral als je even niet in vorm bent komt dat heel stevig aan. Iedereen heeft mindere periodes, die heb ik ook gehad. Ik denk dat het belangrijk is om vertrouwen te hebben. Dan komt het wel goed.”

“De jeugd van Ajax is ook heel goed, nergens ter wereld worden er via één opleiding zoveel talenten geproduceerd. Veel spelers staan al snel in de belangstelling van grote clubs.” De vraag naar de vermeende interesse van Arsenal en FC Barcelona was snel gemaakt: “De belangstelling van Arsenal was erg concreet, van Barça heb ik niets vernomen.”

Successen in de jeugdopleiding
“Mijn mooiste doelpunt, pfoei. Ik scoor niet zovaak. Daar zit ik ook niet zo erg mee, ik geef net zo graag een assist, zolang de bal maar tegen de touwen gaat,” aldus de jeugdinternational. “Ik ben vroeger regelmatig kampioen geworden, als Ajax zijnde zie je dat ook vaak. Meestal domineren de kleinere jeugdteams in hun competities. Ik heb in het E- en D-jeugd veel kampioenschappen behaald. De mooiste was met het D1, waar we dus de dubbel pakten.”

“Met het A1 strijden we met AZ A1 om de titel. We staan op twee punten achterstand, maar ik verwacht dat ze nog punten laten liggen. Helaas hebben we de confrontaties met hun al gehad, waarvan we er eentje wonnen en één gelijkspeelden. We hebben bewezen dat we in mindere wedstrijden de punten kunnen pakken. Ik denk dat AZ daar veel meer moeite mee heeft.”

“Het mooiste moment voor mijzelf bij Ajax was het tekenen van mijn eerste contract. Het sprak heel veel vertrouwen uit. Samen met Danilo Souza de Campos ben ik de enige A-junior die onder contract staat bij Ajax. Vertrouwen is erg belangrijk voor een speler, maar met teveel vertrouwen creëer je druk. Ik ben bij het A1 de vice-aanvoerder. Als aanvoerder ben je de leider van je team. Dat brengt wel wat druk met zich mee. Op dit moment is Ismo Vorstermans onze aanvoerder.”

“Ik vind de reizen naar het buitenland, om daar toernooien te spelen, ook een mooi pluspunt aan Ajax. Veel clubs gaan niet verder dan de Benelux of Duitsland. Ik heb met Ajax in Spanje, Italië, Duitsland, Engeland, België, Zweden en zelfs Maleisië gespeeld. Het mooiste toernooi was eigenlijk met Oranje onder 16 in Turkije. We werden daar derde van in totaal zes landen. Ik werd als beste speler van het toernooi verkozen. Dat betekende veel voor mij.”

De toekomst
“Ik hoop dat ik mijn gehele voetbalcarrière als verdedigende middenvelder kan spelen, omdat ik me daar het lekkerst voel. In de jeugd spelen we nooit met een defensieve middenvelder, dus speel ik als centrumverdediger. Ik wil dolgraag stappen vooruit maken. Het niveau van het tweede elftal kan ik wel aan, denk ik. Als die kans komt zou ik hem zeker aanpakken. De stap naar het eerste elftal willen we allemaal maken in de jeugd, maar dat is slechts voor een paar weggelegd.”

“Je moet je simpelweg keer op keer bewijzen, zowel op de trainingen als op de wedstrijden. Als je op een constant op goed niveau speelt zal je de kans bij de beloftes en bij het eerste elftal wel komen. Ik zou dat in ieder geval met beide handen aangrijpen. Voordat het zover is moet ik mij nog verbeteren. In het verdedigen kan ik nog sterker worden, aangezien ik een opbouwende en voetballende verdediger ben.”

De flair waarmee Blind speelt, bleef onder de supporters ook niet onopgemerkt. Velen noemen hem het type-Chivu. “Ik ben een groot bewonderaar van Christian Chivu en Francesc Fabregas. Die voetballers hebben van alles in huis om het hun tegenstander lastig te maken.”

Gevraagd naar zijn doelstelling voor 2008 liet Blind zich kritisch uit: “Ik wil mezelf fysiek en verdedigend zeker verbeteren. Daarnaast hoop ik dat ik wat speelminuten zal krijgen bij Jong Ajax, maar dat ligt natuurlijk aan de trainers. Ik ben er wel van overtuigd dat door je eigen spel je die kans afdwingt. Dat geldt ook voor Ajax 1. Als je goed speelt en je houdt dat niveau constant vol, komt die kans.”

Iedere supporter wil natuurlijk weten over Daley Blind Ajax net zo trouw zal blijven als zijn vader. “Ik vind het voetbal in het buitenland prachtig. Vooral de Premier League en de Primera División. Op dit moment durf ik me er niet over uit te laten. Het ligt aan de omstandigheden van dat moment.”

Reageren op dit bericht