Daley Blind: ‘Ik ben god niet, maar wilde wel een normale werkrelatie’

Daley Blind liet eind december zijn contract bij Ajax ontbinden om vervolgens een contract bij Bayern München te tekenen. Wie dat afgelopen zomer zou hebben gezegd, zou voor gek zijn verklaard. Het had er namelijk alle schijn van dat Blind weleens zijn carrière bij Ajax zou kunnen gaan afsluiten. Iets wat hij zelf ook in zijn hoofd had. “En als ik toch eerder zou gaan, dán komende zomer, als mijn contract afloopt. Met hopelijk nog een titel en een afscheid door de voordeur.”

Daar is dus niks van terecht gekomen, omdat Blind in de clinch lag met Alfred Schreuder. De hoofdtrainer deed het af als een tactische keuze toen hij Blind voor het eerst passeerde tegen Glasgow Rangers, maar volgens de veelzijdige verdediger steekt de vork heel anders in de steel. Blind gaf namelijk een wedstrijd eerder tijdens de rust bij RKC – Ajax weerwoord tegen Schreuder en daar was de oefenmeester niet van gediend. Blind vond niet dat hij te ver was gegaan, en dat waren teamgenoten en fysio’s het er ook mee eens. Toch veranderde er sindsdien een hoop.

Hij werd tegen de Rangers gepasseerd voor Wijndal. Toen Wijndal geblesseerd raakte, kwam Rensch erin in plaats van Blind. Daar was hij niet blij mee. “Van gepasseerd als nummer 1 ging ik naar derde keus. Het klopt dat mijn gezicht dan niet vrolijk staat. En als dan óók nog blijkt dat er in de wedstrijd tegen PSV wordt geschoven met posities en Bassey linksback komt, ben je dus van linksback nummer 1 naar nummer 4 gedegradeerd. Én al weken compleet genegeerd.”

Blind voelde dat het persoonlijk was en vroeg een gesprek aan met de directie. “Dat was kort voor het WK. Ik vertelde hoe ik het voelde: dat ik vond dat ik als kind van de club met meer dan 330 wedstrijden niet verdien hoe de trainer met me was omgegaan. Het kan zijn dat ik tactisch gewisseld word of op de bank kom te zitten. Ik ben God niet, ben ook zeker niet groter dan de club. Maar er moet wel een normale werkrelatie zijn.”

“Waar ik op hoopte was dat Huntelaar en Gerry Hamstra als td-duo, of Edwin van der Sar als algemeen directeur, zou zeggen: ‘Laten we jou en de trainer aan tafel zetten. Hoe kunnen we zorgen dat dit wordt uitgepraat? Maar er is vanuit de directie geen enkele poging ondernomen om partijen bij elkaar te brengen. Nul. Eerder het tegenovergestelde gebeurde: ze hebben me heel snel in de schoenen geschoven dat ik zelf weg wilde.”

Uiteindelijk werd het contract van de international ontbonden per 27 december. “Het is zover gekomen dat ik zelfs niet meer welkom was bij de club waar ik vanaf mijn zevende heb rondgelopen. Op 26 december zei de directie dat ze me definitief de 27ste niet meer bij de herstart van de trainingen wilden hebben en kwam het tot contractontbinding. Dat was het einde van een wekenlange, pijnlijke rollercoaster.”

Hij was gewoon nog Ajacied geweest als de directie op een juiste wijze had ingegrepen. “Ik heb gezegd: ik kan gewoon mijn werk doen zonder dat ik een goede relatie heb met de trainer. Ik ben Ajacied’. Ik was ook met overtuiging en inzet de tweede seizoenshelft ingegaan als er geen interessante club was gekomen.” Inmiddels is hij al aan de slag bij Bayern München. Een stap die niemand zag aankomen. “Het is verrassend, mooi en ook wel spannend. Het is toch of je je weer opnieuw moet bewijzen als bijna 33-jarige. Ik ga een halfjaar alles geven hier, hopelijk winnen we iets. En dan zien we in de zomer verder.”

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.