Daley Sinkgraven: ‘Álles was opeens anders’

Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 17 februari 2016 10:04 – Bron: Voetbal International

Daley Sinkgraven Alles Was Opeens Anders

Daley Sinkgraven kwam ruim een jaar geleden naar Ajax, maar sinds zijn komst heeft de middenvelder nog niet zijn draai weten te vinden in Amsterdam. Zo frank en vrij als hij voetbalde bij sc Heerenveen, zo weinig komt hij in het stuk voor bij Ajax. “Uiteindelijk zal je zelf moeten ontdekken waarom het nog niet loopt zoals je het in je hoofd had”, stelt de Ajacied in Voetbal International. “Op de omschakeling op voetbalgebied had ik me ingesteld. Maar de impact van het spelen bij een grote club als Ajax bleek vooraf lastiger in te schatten.”

Een groot verschil tussen zijn oud-werkgever in Friesland en zijn huidige club in de randstad is de manier en intensiteit waarmee hij van buitenaf wordt bekritiseerd. “Bij Heerenveen hadden randzaken geen invloed op mij. Er was volop aandacht toen ik twee jaar geleden als jonkie in het eerste elftal debuteerde, maar alles was positief en ik genoot ervan. Daarom maakte ik me niet zo druk toen ik de overstap naar Ajax maakte. Ik heb vertrouwen in mijn voetbalkwaliteiten en ging ervan uit dat ik met mijn nuchterheid geen last zou hebben van alles eromheen.”

Dat bleek hij te hebben onderschat. “Het werd pittig toen ik in een dip terechtkwam. Dan besef je opeens hoeveel mensen een mening over Ajax-spelers hebben. Ik trok me de kritiek meer aan dan ik vooraf had kunnen bedenken. Het had zelfs invloed op mijn spel. Ik ging mezelf een beetje forceren. Ging dingen doen op het veld die niet handig waren. Ik wilde té graag laten zien wat ik kan. Dat deed ik met de beste bedoelingen, maar uiteindelijk gaat het tegen je werken. Omdat je op een manier aan het voetballen bent die op dat moment niet passend is. Dat is een belangrijke les geweest. Toen ik net bij Ajax was volgde ik alles in de media op de voet. Daar ben ik mee gestopt. Het ging aan me knagen en dat is niet goed.”

“Mijn leven is in alle opzichten veranderd. Dat begon met het opbouwen van een nieuw bestaan in een andere stad, bij een andere club. Bij Ajax is alles zó veel groter dan bij Heerenveen. Het stadion, de status van de club, de achterban, de media-aandacht, de druk. Wat het voetbal zelf betreft moet je wennen aan een andere manier van spelen en aan je nieuwe medespelers. Bij Heerenveen had ik nooit te maken met tegenstanders die zich ingraven. Bij Ajax is het vaak zoeken naar ruimtes, met combinatievoetbal. Kortom: ik moest niet een enkel aspect veranderen aan mijn spel en mijn leven, álles was opeens anders. Voordat ik naar Ajax kwam had ik nog nooit tegenslag gekend. Inmiddels weet ik wat tegenslag is. Daar moet ik mijn voordeel mee doen.”  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.