Daniel de Ridder

Daniel de Ridder keert terug bij Ajax

Daniel de Ridder is teruggekeerd bij Ajax. Niet als speler, maar hij sluit aan bij de staf van de Ajax Vrouwen. De Ridder zal meelopen met hoofdtrainer Benno Nihom. “Aan het begin van dit seizoen heeft Benno gevraagd of ik aan de slag wilde in zijn staf bij de Ajax Vrouwen. Ik vond dit een superleuk verzoek maar het kwam nog te vroeg. Ik wilde eerst uitzoeken of het trainerschap überhaupt iets voor mij was. Ik loop nu één keer in de week mee met de technische staf. Het is de ideale manier om te kijken of ik het leuk vind om op het veld te staan in een andere hoedanigheid dan speler.”

De Ridder (33) heeft nog de leeftijd om te voetballen, maar is na 2015 niet meer aangesloten bij een club. “Ik ben 2 jaar geleden vrij vroeg gestopt met mijn carrière. Er waren genoeg opties om door te gaan, maar ik had bepaalde voorwaarden en wilde niet zomaar naar het buitenland. Maar het is erg leuk om dit pak weer aan te hebben”, doelt hij op het trainingspak van Ajax. “Het is een raar gevoel. Ik ben het namelijk alleen gewend als speler, er staan nu ineens initialen op mijn trainingspak in plaats van een nummer. Het is wel een gekke gewaarwording, want eigenlijk voel ik mezelf nog een beetje speler.”

Hij zal zich gaan richten op tactiek in het algemeen, en op individuele aspecten van de speelsters van de Ajax Vrouwen. “Benno heeft in mij een sparringspartner op tactisch en technisch vlak. Ik geef mijn mening over bepaalde situaties, we sparren hierover en uiteindelijk beslist Benno natuurlijk”, aldus De Ridder op de clubsite van Ajax. “Op de dag dat ik bij de training ben, richt ik me vooral op individuele benadering. Ik zie dan bepaalde dingen bij speelsters die ik vervolgens kort bespreek. Ik heb te weinig een beeld van het collectief om accenten te kunnen leggen. Maar dat is bewust gedaan.”

Of de Amsterdammer uiteindelijk het trainersvak inrolt, weet hij nog niet. “Ik denk namelijk dat het trainersvak een onderschat beroep is. Veel oud-voetballers worden naar mijn mening te snel trainer omdat ze zoveel van het spel houden en denken dat ze het kunnen. Ik vind dat je als trainer heel andere eigenschappen nodig hebt dan als speler.  Als ik het ga doen moet ik er ook potentie in zien. Aan het einde van dit seizoen ga ik evalueren en kijken of ik er een vervolg aan kan geven, eventueel in de vorm van een cursus.” De Ridder blijft ook analist voor de NOS. “Dit is voor mij een periode waarin ik verschillende kanten van mijzelf aan het ontdekken ben.”

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.