Daniel de Ridder

Daniel de Ridder: ‘Tegen Ajax laten zien wat ik kan’

EXCLUSIEF – Ajax speelt woensdagavond een inhaalwedstrijd tegen RKC. Bij de Waalwijkers is oud-Ajacied Daniel de Ridder actief. Geboren en getogen in Amsterdam en heeft zijn eerste stappen als profvoetballer gezet bij Ajax. Logischerwijs een bijzondere confrontatie voor De Ridder. “Dat is wel speciaal. Ajax is eigenlijk nog wel mijn club, dus om daar tegen te spelen is bijzonder”, vertelt hij aan Ajaxinside.nl.

Na veel gespeeld te hebben in grote stadions bij Ajax, in de Primera Division en de Premier League, treft De Ridder bij RKC een totaal andere beleving. “Het is een hele warme en kleine club. Je voelt niet de ambiance van een Ajax of Premier League club, maar hoe kleiner de club wordt, hoe warmer, gezelliger en persoonlijk het is. Je moet meer samenwerken om er iets van te maken. Bij een grote club is het al snel killer en harder. Dus die kant van het verhaal bevalt mij dan wel weer”, aldus de Amsterdammer die intussen al tien jaar geleden debuteerde voor Ajax, maar nu dus voor het kleinere RKC speelt. Wat had hij anders willen doen in zijn carrière?

“Niet veel, omdat ik denk dat ik er heel sterk van ben geworden en het heeft me de mens en voetballer gemaakt die ik vandaag ben. Maar het had fijn geweest als ik mentaal verder was geweest op jongere leeftijd. Misschien had ik langer bij Ajax moeten blijven, maar toen zag ik onder Danny Blind niet veel perspectief. Het komt altijd van twee kanten. Op dat moment was ik mentaal niet sterk genoeg om constant te presteren. Hij erkende mijn talent, maar dat zag hij waarschijnlijk ook. Als zij aan de slag waren gegaan met het mentale aspect, in combinatie met mijn talent, hadden ze van mij een waardevolle speler voor Ajax kunnen maken. Maar dat is de topsport, er is geen tijd voor die progressie. Je moet het zelf doen en dat heb ik iets te laat begrepen. Beter laat dan nooit. Nu ben ik mentaal stabieler, sterker en vrijer waardoor ik minder verkrampt speel.”

De creatieve buitenspeler verliet Ajax in de zomer van 2005, maar keerde begin vorig seizoen terug op de Nederlandse velden bij sc Heerenveen. Hij is de club altijd blijven volgen. “Ik vind het heel knap wat met name Frank de Boer heeft klaargespeeld in de afgelopen vier jaar met de selecties die hij heeft gehad”, complimenteert hij de hoofdtrainer van Ajax. “Ik moet zeggen dat ik dit jaar de selectie van PSV bijvoorbeeld sterker vond klinken dan die van Ajax. Als je dan toch vrij makkelijk los komt te staan op de eerste positie, heeft natuurlijk te maken met meer dan alleen geluk. Zeker als je dat vier keer achterelkaar doet, en nog verdiend ook.”

De Ridder denkt nog terug te kunnen keren op een hoger niveau. “Kwalitatief en fysiek voel ik dat ik nog met het niveau mee kan. Bij RKC is het men opgevallen dat ik in korte tijd heb bewezen een meerwaarde te zijn en al in een aantal wedstrijd het verschil heb kunnen maken.” Dit seizoen beleefde hij zijn hoogtepunt tegen FC Utrecht, waar de Amsterdammer één van de mooiste goals van de Eredivisie maakte. “Dat was super. Ik kwam er bij een 1-1 tussenstand in. Uiteindelijk maak ik de 2-1, leid de 3-1 in en geef de assist op de 5-2. Het was geweldig om in 45 minuten een goal te maken en twee goals in te leiden. Dat was voor mij ook de bevestiging dat ik dit, ondanks een lange herstelperiode van een nekhernia, tegen Utrecht kan. Dus ik zie nog heel veel rek.”

De wedstrijd RKC – Ajax zou eigenlijk anderhalve week eerder worden gespeeld, maar ging toen niet door wegens de bijeenkomst van de nucleaire top in Den Haag. Voor De Ridder een geluk bij een ongeluk, want op dat moment was hij geblesseerd aan zijn bovenbeen. Intussen is hij op de weg terug en speelde dit weekend al een helft tegen Roda JC. “In principe ben ik fit. De afgelopen week heb ik vanaf maandag volledig met de groep meegetraind, maar ik ben er wel vier weken uit geweest. Misschien dat ik tegen Ajax wel kan starten.”

Als hij in actie komt, zal hij op de linkerflank spelen met Ricardo van Rhijn als directe tegenstander. De Ridder gaat die confrontatie vol vertrouwen aan. “Vorig jaar heb ik ook tegen Van Rhijn gespeeld. Ik vind hem een goede voetballer, maar denk wel dat hij problemen kan hebben met een type als ik die de vrijheid krijgt om naar binnen te komen en een steekpass te geven. Voor mij is het een mooie test om op dat niveau te laten zien wat ik kan.” Hoewel hij Ajax nog altijd als ‘zijn club’ ziet, zal de aanvaller alles geven om te winnen. “Ik ben nu profvoetballer bij RKC en dat belang staat voorop natuurlijk.” Een doelpunt zal hij ingetogen vieren. “Ik zal niet uitbundig juichen, springend naar het publiek. Dat zeker niet.”

Met RKC strijdt De Ridder tegen degradatie, terwijl Ajax bijna kampioen is. Toch verwacht hij een spannende wedstrijd. “Ik denk dat het zeker niet makkelijk gaat worden voor Ajax. Als je kijkt naar de wedstrijden waarin RKC goed heeft gepresteerd, is dat eigenlijk altijd wel tegen topclubs. Wij moeten natuurlijk punten pakken, maar Ajax wil dat ook. Bij ons ligt er bij deze wedstrijd minder druk op om te winnen en misschien komt dat goed uit. We kunnen met geduld spelen en hopelijk een puntje sprokkelen. Wie weet nog meer. Door de overwinning op Twente heeft Ajax iets meer ruimte naar het kampioenschap toe. Ik hoop dat wij een paar punten van ze af mogen pakken.”

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.