Hakim Ziyech

Dapper Ajax mede dankzij twijfelachtige primeur ten onder tegen Real Madrid

Ajax heeft laten zien het voetballen nog niet verleerd te zijn. De Amsterdammers maakten thuis indruk en lieten vooral in de eerste helft zien prima opgewassen te zijn tegen de sterren van Real Madrid. Een opmerkelijke beslissing van de VAR en de individuele kwaliteiten van de Madrilenen maakten uiteindelijk het verschil. Ajax moest ondanks een goede wedstrijd genoegen nemen met een 1-2 nederlaag.

Ajax had wat goed te maken na de beschamend nederlaag tegen Heracles Almelo en schoot dan ook uit de startblokken. De Amsterdammers durfden direct hoog druk te zetten en Real Madrid kreeg het in de openingsfase niet voor elkaar om zich daar onderuit te spelen. Op de spaarzame moment dat dit wel lukte, werden de bezoekers direct gevaarlijk. Zo moest Onana handelend optreden bij schoten van Bale en Vinícius Júnior.

Hoewel Real Madrid in de openingsfase de beste mogelijkheden kreeg, was het Ajax dat het spel maakte. Het ontbrak alleen nog aan een goede eindpass. Pas na bijna een half uur spelen, kon Ajax het eerste schot op doel noteren, maar dat had ook meteen raak kunnen zijn. Tadic draaide uitstekend weg bij Sergio Ramos en schoot de bal al achterover vallend op de buitenkant van de kruising.

Ajax verdiende een treffer en Ziyech leek hem te gaan maken. Na een vlotlopende aanval werd de middenvelder door Van de Beek alleen voor Courtois gezet, maar Ziyech kreeg de bal niet voorbij de lange Belg. Twee minuten later leek de 1-0 alsnog te vallen. Real Madrid slaagde er niet in om de corner weg te werken en Tagliafico sloeg uitstekende toe met het hoofd.

Ajax leek te krijgen waar het recht op had, maar de VAR gooide roet in het eten. Skomina werd door de video assistent naar de kant geroepen omdat Tadic hinderlijk buitenspel zou hebben gestaan. Overduidelijk was het zeker niet, maar de Sloveen besloot toch om voor het eerst in de historie van de Champions League een goal af te keuren op basis van de VAR.

Na de thee was het Real Madrid dat als eerste van zich liet spreken. Benzema koos slim positie en werd ook op maat bediend. Zijn schot leek laag in de hoek te eindigen, maar Onana bracht redding met een uitstekende reactie. Aan de andere kant moest ook Courtois handelend optreden toen Neres aan de aandacht was ontsnapt. De Braziliaan, die weer eens in de basis mocht beginnen, ging te ver naar buiten waardoor zijn schot gekeerd kon worden door Courtois.

Na een uur spelen kreeg Benzema aan de andere kant opnieuw een goede kans en ditmaal was het wel raak. De Fransman kreeg een niet te missen kans na een goede actie van Vinícius Júnior en ronde fraai af. Real Madrid had zo de belangrijke uitgoal te pakken, maar was nog niet van Ajax verlost. Dolberg kwam in het veld voor Lasse Schöne om een slotoffensief in te luiden.

Met succes, want een kwartier voor het verstrijken van de officiële speeltijd kreeg Ajax de goal die het zo verdiende. Na goed druk zetten was het Neres die Hakim Ziyech met een afgemeten voorzet wist te bereiken. Vervolgens was het een koud kunstje voor de middenvelder om zijn eerste Champions League goal te maken.

Toch kreeg Ajax niet het resultaat waar het recht op had. In de omschakeling ontsnapte Carvajal die invaller Asensio met een prachtige voorzet in staat stelde om de 2-1 te maken. In aanloop naar de goal leek Lucas Vázquez een overtreding te maken op Frenkie de Jong, maar de VAR hield zich stil. In de slotfase was Dolberg nog dichtbij de 2-2, maar opnieuw was Courtois een te grote sta in de weg.

Over drie weken speelt Ajax de return in Madrid en zal daar minimaal twee keer moeten scoren.

Bron:
Veronica

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink