Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 03 augustus 2008 12:28 – Bron: BN de Stem

Deze zomer werd Darío Cvitanich de eerste aankoop van Ajax. De aanvaller is in een heel andere wereld terecht gekomen. Het weer is anders, het voetbal is anders, het landschap is anders en ook het 4-3-3 systeem is nieuw voor de Argentijn. “Het is een totale ommekeer. Hopelijk pakt die voor mij goed uit en voor mijn nieuwe club ook”, aldus Cvitanich.

Om alvast een beetje te wennen aan het ‘Ajaxsysteem’ kreeg Cvitanich alvast wat DVD’s mee. “Door te kijken, kon ik al een beetje aan wennen aan een voorhoede met drie spitsen en een nummer tien erachter. Ik kom uit een systeem van 4-4-2.”

Waar het er bij Ajax soms aan werklust lijkt te ontbreken, brengt Cvitanich dit wél met zich mee. “Vechten voor elke bal en elke meter is typisch voor de Zuid-Amerikaanse stijl van voetballen”, zegt hij. “Maar dat energieke zit ook in mezelf.”

Als kind vond hij al leuk om te rugbyen. De combinatie van fysieke strijd en hard rennen is eenvoudig terug te zien in het spel van Cvitanich. Misschien is de liefde voor het persoonlijke duel ook de reden waarom hij zo’n goede kopper is. Hij is met zijn 1,75 meter klein van stuk, maar hij springt verdedigers die een kop groter zijn er met gemak uit.

De Argentijn, met een Kroatisch paspoort, weet al precies wat hij in zijn voetballoopbaan gaat doen. Hij wil de komende tien jaar schitteren in Europa en daarna? “Afscheid nemen doe ik bij Banfield. Ook al ben ik 38 en kan ik nog maar één partijtje mee, Banfield wordt mijn laatste club”, vertelt de aanvaller die, als hij geen prof was geworden, psychologie zou studeren. “Nu bewaar ik de studie voor na mijn carrière.”

Dat Cvitanich een talent is, bleek wel toen Diego Armando Maradonna hem prees. “Ik heb het zelf niet gehoord, maar vrienden van mij hebben gezegd dat Maradona op de radio ooit over me heeft gezegd dat ik een aanwinst zou zijn voor Boca Juniors. Ik was enorm gevleid door die opmerking.”

De grote concurrentie baart Cvitanich nog geen zorgen. Hij is zich ervan bewust dat hij regelmatig op de bank kan belanden. Cvitanich is dan ook realistisch. “Als je een huis bouwt, begin je ook niet bij het dak. Het moet stapje voor stapje.”

De aanvaller is zich ervan bewust dat de overstap naar het Nederlandse voetbal groot is. Zo worden ook schwalbes harder aangepakt, iets waar Cvitanich ook wel een handje van heeft. “De cultuur in Nederland is anders dan in Zuid-Amerika, zo heb ik begrepen. Ik zal erop letten. Zoals ik ook minder gele kaarten wil krijgen voor schelden op de scheidsrechter of het wraak nemen op tegenstanders die me hebben neergehaald.”  

Reageren op dit bericht