Davy Klaassen: van ‘mislukt’ bij Everton naar zekerheidje bij Ajax

Davy Klaassen heeft na een omzwerving langs Everton en Werder Bremen zijn draai in het eerste van Ajax gevonden en lijkt meer op zijn plek dan ooit. Na zijn afscheid in 2017 keerde hij terug als sterkhouder van het eerste elftal. Of de middenvelder deze move zelf verwacht had? “Soms lopen de dingen zoals ze lopen”, aldus de geboren Hilversummer.

Kwestie van geluk

Een transfer naar het buitenland is nooit een zekerheid voor succes. Op relatief jonge leeftijd in een ander land gaan voetballen brengt veel moeilijkheden met zich mee, terwijl niks vanzelfsprekend is. Natuurlijk zal de club een huis en auto voor een kersverse aankoop regelen, in de voor hem vreemde taal zijn autoverzekering vergelijken, het huis voorzien van wifi en allerlei andere dingen op orde brengen. Maar verder is het vooral een kwestie van een beetje geluk. De speler moet zijn draai vinden in de kleedkamer en het vertrouwen van de coach zien te winnen.

Zitvlees kweken

Bij Davy Klaassen leek alles voor elkaar toen hij naar Liverpool vertrok, de stad van zijn nieuwe club Everton. Maar het klassieke scenario van een mislukt buitenlands avontuur trad in werking: de trainer die hem haalde, Ronald Koeman, werd ontslagen en Klaassen kon zitvlees gaan kweken op bank of tribune. “Soms lopen de dingen zoals ze lopen’”, zou de controleur daar later over zeggen. Na twee seizoenen vlieguren gemaakt te hebben in de sterke Bundesliga bij Werder Bremen, was hij blij om terug te keren en sloeg hij direct aan het scoren.

Voetbalgogme

Een echte Ajacied, zo noemen de fans spelers als Daley Blind, Huntelaar, hopelijk straks – als jeugdtrainer – Lasse Schöne en nu Davy. Het zijn vaak spelers die na een verblijf in het buitenland terugkeren bij hun oude liefde Ajax en daar zeer nuttig zijn. In het geval van Klaassen houdt dat hard werken en leunen op ervaring in. Ook brengt Klaassen voetbalgogme dat het team ontbeerde na het wegvallen van spelverdeler Frenkie de Jong en Donny van de Beek.

Chef Openingsgoal

Zowel in zijn eerste periode voor Ajax als nu, is Klaassen regelmatig degene die wedstrijden openbreekt. Zo vaak, dat Voetbal International hem de bijnaam Chef Openingsgoal heeft gegeven. Waar de tegenstander van Ajax de spreekwoordelijke bus parkeert, verandert voetballen vaak in een schaakspel en is het zaak vooruit te denken. Het is de blonde middenvelder die dan dikwijls het gaatje weet te vinden. Hetgeen niet onopgemerkt blijft, getuige blije medespelers, opgetogen analisten en als kers op de taart bondscoach Frank de Boer, die hem weer bij Oranje haalde.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.