De beste spelers van Ajax

Ajax is één van de meest populaire voetbalteams in Nederland. De club heeft 34 Eredivisies en 19 KNVB-kampioenschappen gewonnen. Dit is meer dan iedere andere club in Nederland. Daarnaast heeft Ajax ook een aantal internationale kampioenschappen gewonnen. Met zoveel prijzen, hebben veel wereldberoemde spelers natuurlijk voor deze club gespeeld. Maar wie waren nou de beste spelers? Hoewel er ook wat keepers op deze lijst staan, kijken we vooral naar de spelers die vaak punten scoren. Hoe vaker een speler scoort, hoe groter de kans namelijk is dat ze op een lijst met ‘first to score’ weddenschappen komen te staan bij bookmakers.

Edwin van der Sar

Edwin van der Sar is voormalige keeper voor Ajax en is één van de meest succesvolle voetballers. Hij won 26 voor Manchester United en Ajax. Daarnaast won hij ook een aantal persoonlijke prijzen, zoals Best European Goalkeeper en UEFA Club Goalkeeper of the Year.

Dennis Bergkamp

Bergkamp is de enige Nederlander die in de FIFA Hall of Fame is toegelaten. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière voor Arsenal als aanvaller en won bij deze club drie Premier Leagues en FA Cups. In zijn tijd bij Ajax scoorde hij 121 doelpunten tijdens 93 wedstrijden.

Dusan Tadic

Vorig jaar werd Dusan Tadic gekozen als de beste speler van het eredivisieseizoen 2020/2021. Hij is aanvoerder van Ajax en scoorde dat seizoen veertien doelpunten en was goed voor achttien assists.

Frank Rijkaard

Franklin ‘Frank’ Rijkaard speelde voor verschillende teams in verschillende league en wordt gezien als een van de beste verdedigende middenvelders ooit. Hij speelde meer dan 300 wedstrijden voor Ajax en won drie landskampioenschappen, drie KNVB-bekers en in 1987 won het team de Europacup.

Ruud Krol

Ruud Krol speelde tijdens de jaren 60, 70 en 80 en was ook de coach voor een aantal teams. Hij was een enorm veelzijdige voetballer en kon op meerdere posities worden gezet. Hij speelde meer dan 330 wedstrijden voor Ajax en won zes Eredivisie titels, vier KNVB-kampioenschappen, twee Europese kampioenschappen en nog veel meer.

Sebastien Haller

Haller speelt als spits en werd in januari 2021 gekocht door de Ajax. In het seizoen 2021/2022 heeft hij 35 wedstrijden gespeeld en in totaal 33 doelpunten gescoord. Door een administratieve fout van Ajax mocht hij in het seizoen 2020/2021 niet spelen tijdens de UEFA Europa League, maar de verwachting is dat hij dit seizoen wel veel op het veld te zien zal zijn

Johan Neeskens

Johan Neeskens wordt vaak gezien als een van de beste middenvelders van Nederland. Hij speelde slechts vier jaar voor het team, maar tijdens die vier jaar won het team drie Europese kampioenschappen op rij. Daarnaast won hij ook twee Eredivisie- en een KNVB-kampioenschap.

Jari Olavi Litmanen

De Finse aanvaller Jari Olavi Litmanen heeft voor veel verschillende clubs gespeeld, zoals Barcelona en Liverpool, maar hij speelde ook twee keer voor Ajax. Eerst van 1992 tot 1999 en daarna nog een keer van 2002 tot 2004, hoewel zijn eerste ronde bij dit team een stuk beter ging. Toen hij in 1992 voor Ajax begon, was hij erg lang een reserve, maar hij ging het veld op nadat Dennis Bergkamp gewond was geraakt. Tijdens zijn tweede seizoen werd hij de topscoorder van de league met 26 goals. In totaal scoorde hij 136 goals voor Ajax.

Jesaia (Sjaak) Swart

De meeste mensen kennen Jesaia Swart als Sjaak Swart. Hij is de recordhouder voor de meeste wedstrijden die iemand ooit voor Ajax heeft gespeeld. Hij was een vleugelspeler en speelde in totaal 600 wedstrijden, waarvan 450 in de Eredivisie waren. Tijdens zijn carrière bij Ajax scoorde hij 217 doelpunten. Hij won de Eredivisie zeven keer en de KNVB-kampioenschappen vijf keer.

Marco van Basten

Marco van Basten was de aanvaller van Ajax en won drie Ballon d’Ors, waarvan twee in opeenvolgende jaren in 1988 en 1989. Hij was ook FIFA World Player of the Year. Tijdens zijn carrière bij Ajax scoorde hij 128 goals in 133 wedstrijden en won hij drie Eredivisies en KNVB-kampioenschappen en een UEFA-kampioenschap.

Johan Cruyff

Johan Cruyff speelde in verschillende leagues en clubs, maar hij speelde langer voor Ajax dan voor enig andere club. Hij speelde voor Ajax’s jongerenteam toen hij 15 jaar oud was en speelde voor het eerst voor het team in de Eredivisie tegen GVAV in 1964. Tijdens deze wedstrijd was hij de enige speler die scoorde.

In dit artikel hebben we slechts een aantal van de beste spelers van Ajax besproken. Deze enorme Nederlandse club staat erom bekend geweldige spelers te produceren. Als jouw favoriete speler niet op deze lijst staat, betekent dat natuurlijk niet dat ze niet goed zijn. We hebben hier voornamelijk gekeken naar de meest beroemde spelers en het aantal doelpunten dat ze hebben gescoord.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.