De Boer pareert kritiek Cruijff op ‘nummer 10’

Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 01 oktober 2015 09:01 – Bron: De Telegraaf

1435606481

Frank de Boer is het niet eens met de kritiek van Johan Cruijff op het spelsysteem van Ajax. Cruijff is van mening dat Ajax, net als vorig jaar, moet spelen met een nummer ‘6’ als controleur en twee aanvallende middenvelders. Op dit moment speelt Ajax met een nummer ’10’ met twee controlerende middenvelders achter zich. “Wij hebben gezien dat er vorig seizoen te weinig mensen in het zestienmetergebied kwamen. Vandaar dat we altijd iemand rondom de spits willen hebben”, legt De Boer uit in De Telegraaf.

“Normaal staan er ook vaak een controlerende middenvelder en een back die middenvelder wordt. Wij spelen heel vaak met drie man achterin en een ruit op het middenveld. Alleen is het een roterend systeem. We hebben gewoon gekeken wat de zwaktes van ons team waren en geleerd van afgelopen jaren. De spits stond op een eiland, kon heel moeilijk vrijkomen en stond vaak één tegen twee. Met een speler die er vlak achter loopt, krijgt die spits ook net de ruimte, omdat de verdedigers niet op één speler, maar op twee spelers moeten letten.”

Volgens de hoofdtrainer van Ajax gaat het enkel om details. “Of er al een speler in de buurt van de spits staat of steeds de linkshalf of rechtshalf er komt. Vaak zijn het nét afstanden die niet te belopen zijn, waardoor de spits te makkelijk is te dekken. Vandaar dat we net iets anders spelen. Maar heel vaak hebben we een ’zes’ staan. Alleen spelen we dan met drie man achterin. Er valt nog wel winst te halen in de afstemming tussen de spits en Davy Klaassen.”  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.