Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 24 september 2015 10:07 – Bron: Telesport

Marco van Basten uitte deze week kritiek op de fluwelen revolutie van Johan Cruijff. “Het zijn mooie verhalen, maar het ei van Columbus zit er niet bij”, stelt de voormalig hoofdtrainer van Ajax die niet onder de indruk is van Ajax’ jeugdspelers. “Viktor Fischer komt uit Denemarken, Arek Milik uit Polen. Anwar El Ghazi halen ze bij Sparta vandaan, Daley Sinkgraven bij Heerenveen en Riechedly Bazoer bij PSV. Dat is de verdienste van de jeugdscouting, niet van de opleiders.”

Frank de Boer werd woensdag rondom het duel met De Graafschap gevraagd naar een reactie en hij is het duidelijk niet eens met Van Basten. “Ik zou de fluwelen revolutie niet afschrijven”, aldus de hoofdtrainer van Ajax. “We zijn een bepaalde richting opgegaan in de filosofie van Johan Cruijff en ik heb me daarachter geschaard. Dan werk je volgens die filosofie en ga je niet ineens een andere kant op.”

Van Basten noemt in zijn column Kenny Tete, Jairo Riedewald en Joël Veltman als enige spelers die echt uit de eigen jeugd komen. “Volgens mij vergeet hij dan even Davy Klaassen“, reageert De Boer die het ook niet eens is dat de andere talenten enkel zijn aangekocht en niet opgeleid. “Iemand als Anwar El Ghazi kwam naar Ajax als tweedejaars B-junior en heeft net als veel anderen hier zijn opleidingsjaren meegemaakt alvorens te debuteren.”