De Toekomst

De Toekomst
StadionnaamSportcomplex de Toekomst
Capaciteit2.250
Bouwjaar1995 - 1996
Geopend1996
BespelersJong Ajax
Ajax jeugd & amateurs
Ajax Vrouwen
AdresSportcomplex de Toekomst Borchlandweg 16-18
1099CT Amsterdam ZO

In 1990 kwamen bij Ajax de eerste signalen binnen dat jeugdcomplex Voorland te klein werd voor Ajax, dat flink naam aan het maken was in Europa. Met de overstap van stadion De Meer naar de Amsterdam ArenA kwam de bouw voor een nieuwe trainingsaccommodatie in een stroomversnelling.

De Toekomst

De Toekomst ligt op een kleine kilometer van de Amsterdam ArenA. Hoewel het bestuur hoopte dat het complex nog dichter bij de Amsterdam ArenA zou liggen, ging dat plan tijdens het maken van de tekeningen niet door. Vanaf De Toekomst zie je de Amsterdam ArenA liggen; een mooiere motivatie is er wat dat betreft niet. Alle jeugdteams spelen hun wedstrijden op dit sportcomplex, net als het tweede elftal en de Ajax Vrouwen.

Faciliteiten

Het sportpark kent in totaal zeven voetbalvelden, waarvan twee kunstgrasvelden. Daarnaast omvat een van die velden een tribune (vernoemd naar clubicoon Bobby Haarms), waar voornamelijk de hoogste selectieteams spelen. Doordat Jong Ajax (het tweede elftal) toetrad tot de Jupiler League, werd er een tribune bijgebouwd, waardoor de totale capaciteit van het stadionnetje op De Toekomst verhoogd werd van 250 naar 1250 zitplaatsen. De velden en het clubhuis liggen dichtbij elkaar, daar Ajax het verenigingsleven zoals op sportcomplex Voorland al zo was hoog in het vaandel heeft staan.

Naam

Sportpark De Toekomst is het kloppende hart van Ajax. Van oudsher tracht Ajax zoveel mogelijk spelers op te leiden. Sinds de fluwelen revolutie van Johan Cruijf bestaat het trainerspanel van alle jeugdteams uit zoveel mogelijk ex-Ajacieden. De recente ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld Justin Kluivert, Abdelhak Nouri en Matthijs de Ligt laten zien dat het goed begeleiden van spelers nog altijd de beste manier is.