Edwin van der Sar

De Groot: “De club heeft nooit een nieuwe mentor ingezet”

Jaap de Groot ziet voornamelijk één groot verschil tussen Ajax en PSV. In Amsterdam is het al jaren een slangenkuil van partijen die niet gezamenlijk in het belang van Ajax denken. In Eindhoven zijn er geen of amper partijen die elkaar in de haren vliegen. Er is bij de fabrieksclub ook een duidelijke leider. Iets wat Ajax niet heeft.

“Sinds Johan Cruijff in 2015 teleurgesteld zijn rol als adviseur inleverde, heeft de club nooit een nieuwe mentor ingezet,” schrijft De Groot in zijn column voor De Telegraaf. “Overigens hoorde Cruijff de laatste jaren daarvoor ook nauwelijks iets vanuit de ArenA, dus helemaal vreemd is dat niet. Maar het zegt wel iets, misschien wel behoorlijk veel, over de eenheid binnen de club. Want als die er niet is, dan is ook een gezamenlijke doelstelling uit den boze.”

De Groot schrijft verder: “Edwin van der Sar was daar het eerste slachtoffer van, toen zijn ’mentor’ Michael Kinsbergen door de toenmalige rvc-voorzitter Hans Wijers aan de kant werd gezet. Daarmee werd zowel aan de technische (Cruijff) als de bestuurlijk kant (Kinsbergen) de nieuwe lichting managers van hun leuning beroofd en was er een nieuw Grieks drama in de maak.”

Volgens de journalist van de ochtendkrant blijft er bij Ajax geen clubicoon meer over. “Het begon met het de rug toekeren van Cruijff, gevolgd door de ontslagen van Wim Jonk en Dennis Bergkamp en nu staat Van der Sar ter discussie. Met merkbare gevolgen voor coaches als Peter Bosz, Marcel Keizer en Erik ten Hag,” vindt De Groot. “Omdat ze eigenlijk onderdeel zijn van het politieke spel binnen de club waarbij zij, soms ongewild, als pionnen zijn ingezet. En pionnen worden uiteindelijk ook het gemakkelijkst geofferd.”

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.