Matthijs de Ligt is dit seizoen één van de sterkhouders van Ajax. Hij is inmiddels gepromoveerd tot tweede aanvoerder en ook in het Nederlands Elftal lijkt hij een basisplek te hebben veroverd na sterke optredens tegen Engeland en Portugal. Niet zo gek dus dat hij met regelmaat in verband wordt gebracht met buitenlandse topclubs. “Als Ajacied wordt je gelinkt aan transfers. Dit suddert al een tijdje. Maar ik besteed er geen aandacht aan”, stelt hij tegenover ELF Voetbal.

“Waarom niet? Omdat ik speler van Ajax ben. Dat is het enige dat telt. Het gaat niet om denken van en dan en dan en dan. Nee, het gaat om dit moment. En op dit moment ben ik speler van Ajax. Dus focus ik me op Ajax. Met volle overgave.” En die focus ligt dit seizoen volledig op de Eredivisie. “Ik mis het Europese voetbal wel, die wedstrijden gaven ons het afgelopen seizoen een extra boost. Ik mis ook het ritme van drie wedstrijden in de week en alles eromheen.”

Toch weet ook De Ligt dat het voor hem goed is geweest om een jaar lang volwaardig speler in de Nederlandse competitie te zijn. “Het was voor mij ook een uitdaging om een compleet Eredivisie-seizoen te spelen. Vorig seizoen heb ik uiteindelijk maar elf wedstrijden gespeeld.”