Davy Klaassen II

De titelrace van Ajax, Feyenoord en PSV

De titelrace is in volle gang. Feyenoord leidt in de Eredivisie, gevolgd door Ajax en PSV. Maar de vraag is hoelang Feyenoord het kan volhouden óf gaan ze het dit jaar wéér uit handen geven? De kampioenskoorts is in ieder geval hoog gesteld in Rotterdam. Ajax en PSV volgen de Rotterdammers op de voet.

Feyenoord staat al een tijdje eerste in de Eredivisie en na 21 wedstrijden gespeeld te hebben, staan de Rotterdammers met vijf punten voor op de nummer twee Ajax. Ook het doelsaldo van de ploeg van Giovanni van Bronckhorst is het beste met een positief saldo van 44. Qua statistieken wordt Ajax op alle aspecten verslagen: vijf punten achterstand, een slechter doelsaldo én een lager doelpuntenratio. Daarnaast heeft Feyenoord een positief saldo van 16 in het ‘laatste kwartier’. De uitwedstrijden van Feyenoord in Nijmegen en Utrecht zijn nog altijd zuur als Ajacied. Maar moeten we ons nou druk maken om Feyenoord?

Het gat is niet heel groot, dat staat vast. Daaropvolgend heeft Feyenoord een relatief lastig thuisprogramma voor de boeg met tegenstanders als Groningen, PSV en AZ. Na de thuiswedstrijden in de Kuip mag Feyenoord op 19 maart naar Friesland voor een zware pot tegen Heereveen en daaropvolgend reizen ze af naar Amsterdam voor de Klassieker op 2 april. Niet heel makkelijk dus.

PSV moeten we en kunnen we niet uitsluiten. De Eindhovenaren staan weliswaar 8 punten achter op Feyenoord, wat relatief een groot gat lijkt, maar dit kan ook zo weer gedicht worden. Bovendien is het gat met ons, Ajax, slechts drie punten. Bovendien heeft PSV op papier gezien een makkelijker programma voor de boeg dan Feyenoord. De kans is dan ook reëel dat PSV uiteindelijk toch omhoog komt drijven, ook al verwachten veel mensen dat het tussen Feyenoord en Ajax gaat.

Ajax moet ervoor zorgen dat ze blijven aanhaken. Iedere misstap is cruciaal in dit stadium. De ploeg van Peter Bosz is in ieder geval goed begonnen aan 2017 en zal op dit vertrouwen moeten voortborduren. De traditioneel lastige uitwedstrijden werden allemaal gewonnen: PEC Zwolle, FC Utrecht en Roda JC. Vitesse, Groningen en PSV zijn de op papier nog ‘lastige uitwedstrijden’ voor Ajax. Buiten het feit dat iedere Ajacied uitkijkt naar zondag 2 april: de Klassieker thuis in ons eigen Amsterdam. Al moeten we niet te veel vooruitblikken. Wedstrijd voor wedstrijd bekijken zal het belangrijkste doel zijn voor Bosz en zijn ploeg.

Wie er kampioen wordt? Daarvoor is het nog te vroeg om conclusies te trekken, maar één ding staat vast. Het zal een sensationele eindstrijd worden, waar Ajax hopelijk de langste adem heeft. Vooral na het debacle van vorig jaar in Doetinchem.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Danique Eijkenboom

Danique Eijkenboom