Dennis Bergkamp: ‘Het raakt me in mijn ziel’

Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 16 december 2015 09:41 – Bron: Voetbal International

1343564396

Dennis Bergkamp vocht een paar geleden aan de hand van Johan Cruijff en Wim Jonk voor de fluwelen revolutie. Intussen is Jonk ontslagen en heeft Cruijff zijn handen als adviseur van de club getrokken. Bergkamp laat zich voor het eerst uit over de ontstane situatie bij Ajax en hoe hij en Jonk uit elkaar zijn gegroeid. “Het gaat om de manier waarop je het invult”, stelt hij in gesprek met Voetbal International.

Bergkamp is het volledig oneens met de kritiek van Jonk dat hij de visie van Cruijff niet volgt. “Het raakt me in mijn ziel als mensen twijfelen aan mijn loyaliteit aan de visie van Johan. We streven hetzelfde aantrekkelijke voetbal na, met zoveel mogelijk spelers uit de opleiding, waar we talenten met een individuele aanpak op een hoger plan proberen te krijgen. Het gaat om de manier waarop je het invult”, aldus Bergkamp.

Hij vindt het jammer dat hij en Jonk niet meer samen kunnen werken. “De professionele verwijdering tussen Wim en mij is een langdurig proces geweest. Het is heftig en emotioneel geweest binnen het technisch hart. Dat hakt erin. Er ontstond een muur tussen ons, steeds hoger, steeds dikker. Op het trainingsveld, in zijn voetbalvisie en als persoon vind ik Wim ontzettend goed. Maar als manager heeft hij zich te veel laten beïnvloeden door mensen die de opleiding steeds verder van het voetbal lieten wegdrijven.”

Ook het rapport Ling komt aan bod, daar is Bergkamp al helemaal niet over te spreken. “Ik heb welgeteld twintig minuten met hem gesproken. Toen ik zei dat ik over de kern van het probleem wilde praten, stopte hij snel al zijn papieren in zijn tas en zei dat we dat in een later stadium zouden doen. Er zouden vervolggesprekken komen, individueel en met het technisch hart. Want hij wilde zich zo breed mogelijk laten informeren, voegde hij daar nog aan toe. Na die toezegging heb ik nooit meer wat van hem gehoord. En opeens was zijn rapport af. Echt ongelooflijk.”  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.