Kunstgras

Discussie over kunstgras leidt tot nieuwe ontwikkelingen

De komende maanden gaat er een speciale ‘Werkgroep Kunstgras’ werken aan de problematiek rondom het kunstgras op de Nederlandse voetbalvelden. Volgende week maandag 4 september wordt bij de vergadering Betaald Voetbal een concreet plan van aanpak besproken.

De kunstgras-discussie is al jaren aan de gang in Nederland. Sinds het Nederlands voetbal de laatste jaren achteruit aan het gaan is, is het kunstgras volgens vele (ex)-voetballers en analytici de hoofdzaak van de achteruitgang. Vooral als we kijken naar het duel van afgelopen zondag in Stadion De Koel tussen VVV-Venlo en Ajax, is de kritiek over kunstgras alleen maar groter geworden.

Daarom is er een werkgroep gekomen die voor 12 december met een uitgewerkt voorstel komen, waarna dat plan in stemming komt bij alle 34 clubs. Sinds een collectief van Nederlandse topspelers en -trainers vorige week een manifest opstelde op de voorpagina van het Algemeen Dagblad, wordt het vraagstuk ‘kunstgras’ door de publieke opinie alleen maar serieuzer.

‘Het standpunt van veel voetbaltechnische mensen is inmiddels wel helder’, vertelt directeur Jacco Swart van de Eredivisie CV in het AD. ‘De urgentie wordt meer dan ooit gevoeld. Zaak is nu eerst om een goede werkgroep te formeren, waarin alle betrokken partijen zich vertegenwoordigd zien. Vervolgens kan er snel gewerkt gaan worden aan een concreet voorstel.’

Plechtig gezien is er een twee derde meerderheid nodig om het licentie-reglement aan te passen. Volgende week wordt voormalig Heracles-voorzitter Jan Smit benoemd tot voorzitter van de KNVB. Smit, die in de tijd bij Heracles als eerste van de eredivisie een kunstgrasveld wist aan te leggen, zegt dat hij onafhankelijk is. “Toen diende ik voor Heracles, nu voor het Nederlands voetbal.”

Bovendien is beoogd directeur Eric Gudde altijd al een felle tegenstander geweest van het fenomeen kunstgras. Gudde heeft zich nog niet uitgesproken over dit vraagstuk, maar is naar verluidt vastbesloten om dit dossier tot een succesvol einde te brengen. Alleen de vraag is, of er daadwerkelijk een twee derde meerderheid gaat komen.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Danique Eijkenboom

Danique Eijkenboom