Hakim Ziyech I

Dominant Ajax geeft Standard Luik geen kans op nieuwe comeback

Ajax heeft zich op zeer overtuigende wijze weten te plaatsen voor de Play-Offs van de Champions League. In eigen huis werd Standard Luik eenvoudig met 3-0 opzij gezet. Huntelaar en De Ligt hielpen Ajax voor de rust aan een comfortabele voorsprong. Vlak na rust was het Neres die, mede dankzij prachtig voorbereidend werk van Tadic, aan alle twijfel een einde maakte.

Ajax leek geleerd te hebben van afgelopen zaterdag en begon aanzienlijk beter aan de wedstrijd. De thuisploeg durfde vroeg druk te zetten en dat leverde in de beginfase een aantal corners op. De eerste goede mogelijk volgde niet veel later toen de Amsterdammers de bal veroverden op het middenveld. In de omschakeling lag er veel ruimte waar Ziyech goed gebruik van maakte. De man met nummer 22 op het shirt zette Huntelaar in scoringspositie, maar de aanvaller wist de bal niet vol te raken.

In het eerste half uur was Ajax duidelijk de bovenliggende partij, maar wist weinig goede kansen te creëren. Op een paar dreigende momenten en een afstandschots van Schöne na werd de thuisploeg amper echt gevaarlijk. Op het moment dat dit wel lukte, was het ook meteen raak. Een vlot lopende aanval eindigde met een strakke voorzet van Tagliafico aan het adres van Huntelaar. De aanvaller bleef net achter de bal en tikte uitstekend binnen.

Nog geen vijf minuten later was het opnieuw raak voor de Amsterdammers. Na een aantal gemiste corners was het nu wel raak. Net als tegen Heracles was het De Ligt die boven iedereen uitkwam een raak kopte, zei het met enig geluk. De bal verdween via het lichaam van Emond achter de kansloze Ochoa. Een flinke tik voor Standard Luik dat er in de eerste helft niet aan te pas kwamen. Alleen Bastien wist van flinke afstand een keer Onana te testen.

Dat Standard Luik uiteindelijk met een 2-0 achterstand naar de thee ging, was een klein wonder. Ajax zette vlak voor de rust vol aan om nog een derde goal te maken. Eerst was het Huntelaar die net te kort kwam op een voorzet van Tadic. Niet veel later had Ochoa de nodige moeite op een van richting veranderd schot en krulde Neres de bal op de buitenkant van de paal.

Waar het voor de rust net niet wilde lukken, was het na de pauze wel direct raak. Dusan Tadic draaide met een schitterende pirouette zijn tegenstander dol en legde de bal vervolgens neer voor Neres. Met links legde de Braziliaan de bal beheerst achter Ochoa en zette Ajax zo op een comfortabele 3-0 voorsprong. Pas na bijna een uur spelen was Anderlecht voor het eerst dichtbij een doelpunt. M’Poku raakte na een goede actie de paal.

Ajax kreeg in het restant van de wedstrijd meerdere mogelijkheden om ook een vierde treffer op het scorebord te zetten, maar het vizier stond te vaak niet op scherp. Omdat ook Standard Luik niet verder kwam dan een bal op de lat, werd er afgefloten bij een 3-0 eindstand. Zo verslikt Ajax zich geen tweede keer in de Belgische subtopper en is de Champions League weer een stapje dichterbij.

Net als in 2010 zal Ajax nu moeten afrekenen met Dinamo Kiev om de groepsfase van de Champions League te bereiken. De club uit Oekraïne rekende in eigen huis af met Slavia Praag.

Bron:
Ziggo

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink