Hakim Ziyech I

Dominant Ajax wint van FC Groningen en boekt eerste overwinning van het seizoen

Ajax heeft thuis tegen FC Groningen de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Het elftal van Keizer, dat met de nodige aanpassingen aan het duel begon, was heer en meester in de eigen Johan Cruijff Arena. Grote man aan Ajax zijde was Hakim Ziyech. De middenvelder had met een doelpunt en assist een groot aandeel in het binnenhalen van de eerste punten van dit seizoen.

Ajax begon het het thuisduel tegen FC Groningen met de nodige wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen donderdag. Dolberg, Schöne en Neres stonden tegen Rosenborg nog in de basis, maar op zondagmiddag moesten zij plaatsnemen op de bank. Huntelaar, De Jong en Kluivert waren de vervangers.

Ook Younes was tegen de Groningers geen onderdeel van de selectie. De buitenspeler was ziek en werd in het basiselftal vervangen door Cerny. De man die dit seizoen voor het eerste aan de aftrap verscheen, was ook verantwoordelijk voor de eerste gevaarlijke poging. De Tsjech creëerde met een mooie kapbeweging een vrije schietkans, maar de poging ging via Padt naast.

Dat de eerste grote kans voor Ajax was, kwam niet als een verrassing. De Amsterdammers namen vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen en dwongen de Groningers terug op eigen helft. Na ruim een kwartier spelen was Ajax opnieuw dichtbij. Ziyech speelde zich handig vrij op de rand van het strafschopgebied, maar het schot met zijn mindere rechterbeen belandde op de paal.

Ajax bleef de bovenliggende partij en probeerde vooral met voorzetten vanaf de zijkant gevaarlijk te worden. Huntelaar werd nadrukkelijk gezocht en dat leverde in de 37ste minuut de eerste goal op. Hakim Ziyech legde vanaf de linkerkant de bal bij de eerste paal waar vervolgens Huntelaar vrij kon inkoppen. Dankzij de 110de eredivisiegoal van de aanvaller ging Ajax rusten met een 1-0 voorsprong.

In de tweede helft ging Ajax door waar het de eerste helft mee geëindigd was. Al na een halve minuut spelen kon Kluivert na een goede combinatie met Cerny vrij uithalen. Zijn poging werd door pad gekeerd en Huntelaar kwam net te laat om de rebound binnen te tikken. Amper twee minuten later was het alsnog 2-0. Na een vloeiende aanval schoof Ziyech vanuit een moeilijke hoek de bal achter de doelman.

Ajax haalde vanaf dat moment de voet wat van het gas waardoor ook Groningen aan aanvallen kon denken. Ondanks dat het duel hierdoor wat meer in evenwicht kwam, waren de kansen voor Ajax. Vooral in de omschakeling kreeg de thuisploeg de nodige mogelijkheden tot 3-0, maar de Amsterdammers gingen vaak te slordig om met de geboden ruimte.

Ajax kreeg in de 73ste minuut de rekening gepresenteerd voor de gemiste kansen. Invaller Idrissi had alle tijd en ruimte om vanaf de linkerkant uit te halen en deed dit met grote precisie. De aanvaller van FC Groningen krulde de bal met rechts achter de kansloze Onana en bracht zo de spanning terug in het duel. Om de grip op het duel terug te krijgen bracht Keizer met Dolberg en Schöne twee verse krachten in het veld.

Dit bleek een gouden zet van Keizer, want in de 79ste minuut was het uitgerekend de gepasseerde Schöne die de derde Ajax treffer op het scorebord zette. De Deen deed dit op schitterende wijze door soepel weg te draaien bij zijn directe tegenstander en vervolgens kiezelhard raak te schieten. Door de goal verdween het laatste beetje hoop bij de Groningers en kon Ajax het duel gemakkelijk uitspelen.

Door de 3-1 overwinning kunnen de eerste drie punten van het seizoen worden bijgeschreven en voorkomt Ajax dat het nog verder achterop raakt. De Amsterdammers kunnen nu met een goed gevoel naar komende donderdag toewerken, want dan moet de ploeg van Keizer een 1-0 nederlaag goed maken tegen Rosenborg.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Foto van Thomas Aalderink

Thomas Aalderink