Ajax Goal thuis Van de Beek, Schöne, Neres

Dominant Ajax zet PSV met 3-0 opzij en blijft meedoen in de titelrace

Ajax is erin geslaagd om het gat met PSV te verkleinen tot zeven punten. De Amsterdammers waren in een ondergesneeuwde Johan Cruijff Arena overduidelijk de sterkste en wonnen uiteindelijk met ruime cijfers. Halverwege de tweede helft maakte de thuisploeg het verschil door in nog geen kwartier tijd drie keer toe te slaan. Neres, Schöne en Van de Beek zagen hun namen op het scorebord verschijnen. Een belangrijke overwinning, want dankzij de winst op de koploper blijft Ajax in de race voor het kampioenschap.

Ajax begon het duel met dezelfde elf namen als tegen FC Twente, zei het met iets andere accenten. Zo stond Frenkie de Jong niet op het middenveld, maar nam hij plaats in het centrum van de verdediging naast Matthijs de Ligt. Keizer wilde op deze manier meer voetballend vermogen op het veld hebben staan. Een keuze die goed uitpakte, want het was de thuisploeg die in de eerste helft verreweg het meeste balbezit had.

PSV liet het toe en probeerde om via de omschakeling gevaarlijk te worden. Na tien minuten spelen lukte dit bijna toen Locadia na een lange pass richting Onana kon. Matthijs de Ligt wist de aanvaller van PSV nog net op tijd een halt toe te roepen, waarbij Locadia een blessure opliep. De spits greep direct naar de hamstring en kon niet verder. PSV moest daardoor noodgedwongen al vroeg wisselen en Luuk de Jong het veld inbrengen,

De eerste helft kende een eenzijdig beeld. Het was Ajax dat verreweg het meeste balbezit had, maar tot grote uitgespeelde kansen leidde dit niet. Toch kwam de thuisploeg na 38 minuten spelen bijna op voorsprong. Een strakke corner van Ziyech belandde bij de tweede paal. Dolberg leek geheel vrijstaand de openingstreffer te gaan binnenkoppen, maar mikte over. Omdat de grote kansen voor beide partijen verder uitbleven, werd de eerste helft vooral gekenmerkt door opstootjes en irritaties.

De lijn van de eerste helft werd na de rust doorgetrokken. PSV zakte in op eigen helft en liet Ajax het spel maken. Ajax, dat niks had aan een gelijkspel, bleef op zoek gaan naar de 1-0 en vond deze bijna in de 55ste minuut. De Ligt leek binnen te knikken, maar zag zijn poging over de lat gaan. Iets meer dan vijf minuten later kreeg Ajax alsnog de treffer waar het recht op had. Een afgeslagen corner werd door Neres van buiten de zestien op de slof genomen. Hard was de poging niet, maar omdat Zoet slecht zicht had verdween de bal in de verre hoek.

Niet veel later was het opnieuw raak. Ditmaal was het Lasse Schöne die twee man op het verkeerde been zette en vervolgens de bal achter de kansloos Zoet ramde. Door de dubbelslag van Ajax werd PSV gedwongen om meer initiatief te gaan nemen. Onana werd nog wel getest door Luckassen, maar verder kon PSV amper een vuist maken. Het werd vervolgens zelfs nog erger voor de bezoekers. Een lang lopende aanval leek vast te lopen, maar door goed doorzetten van Neres kreeg Donny van de Beek een niet te missen kans.

De derde treffer in krap dertien minuten bleek de nekslag voor de koploper van de eredivisie. PSV kwam via een kopbal van Luuk de Jong en een vrije trap van Van Ginkel nog wel dichtbij een treffer, maar dankzij Onana en de lat wist Ajax de nul op het scorebord te houden. Door de klinkende overwinning loopt Ajax drie punten in op PSV en wordt het gat naar de koploper verkleind tot zeven punten.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink