Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 22 december 2011 13:11 – Bron: Ajax Life

Ajax Life heeft een interessante analyse losgelaten op het gestaakte duel tussen Ajax en AZ van woensdagavond. De Alkmaarders gaven na afloop aan dat de ploeg wegens een ‘onveilige situatie’ niet meer verder wilde en durfde te voetballen. Door deze reden aan te voeren, kon de KNVB en scheidsrechter Bas Nijhuis AZ niet dwingen om door te spelen. Maar klopt de door AZ aangevoerde reden wel? Of hopen ze misschien dat Ajax reglementair verliest, omdat Ajax de veiligheid niet kon waarborgen?

De analyse luidt als volgt:
De supporter komt na 35:30 minuten spelen het veld opgerend, waarna tien seconden later doelman Esteban twee keer op hem doortrapt. Op dat moment komen al vele stewards het veld in die Esteban tegenhouden en de supporter het veld afdragen. De rust leek op dat moment wedergekeerd. Esteban leek weer in zijn doel te willen gaan staan, tot dat Bas Nijhuis ineens de rode kaart trok.

Dit gebeurde bijna een minuut na het incident. Pas op dat moment reageren de spelers van AZ, omdat ze de rode kaart belachelijk vinden. En zo’n twintig seconden later loopt Gert Jan Verbeek het veld op om zijn spelers eraf te halen. Daarbij moet hij opvallend veel moeite doen om iedereen van het veld te krijgen. Jozy Altidore moest er zelfs vanaf geduwd worden. De spelers van AZ lijken niet bepaald angstig, maar meer verward door de hele actie.

Maar wat wil je? AZ staat met 1-0 achter en Verbeek weet ook dat de rode kaart niet op dat moment kon worden teruggedraaid. Dus als AZ door zou spelen, moest dat met tien man. Een vrij kansloze positie om nog door te kunnen bekeren. Adem Maher loopt nog even mee met de supporter die zijn doelman aanviel, de spelers van AZ lopen zeer rustig aan van het veld en wat ons nog het meest in het oog springt, is dat de actie van Verbeek ineens een ingeving lijkt te zijn. En niet één op basis van emoties.

Bekijk nu nog eens de samenvatting en oordeel zelf (kijk vanaf 2:11 wanneer het incident begint).

Wij willen AZ niet beschuldigen. Alles bij elkaar opgeteld en teruggekeken lijkt het alleen een strategische zet. In andere landen is het al voorgekomen dat de thuisploeg in zo’n geval werd bestraft met een reglementair verlies, omdat de veiligheid niet kon worden gewaarborgd.

Lees ook: AZ wil niet verder spelen met tien man  

Tsjonge jonge; wat een theorieen weer. Het was (voor mij) tijdens de wedstrijd meteen al duidelijk dat Verbeek het gewoon onterecht vond dat Esteban rood kreeg; vanwege het schoppen van 1 ongelooflijke mongool die het veld op komt! Ik vond het wel mooi van hem dat ie dat deed. Een beetje laf vond ik het daarentegen wel weer dat de club AZ het vervolgens gooide op “angst en veiligheid” Dit alleen maar om zichzelf een beetje in te dekken en verder de procedures maar een beetje af te wachte. Als Gert Jan echt ballen had gehad; had ie gewoon voor de camera moeten zeggen wat ie van de “volgens de regel handelende” Bas Nyhuis vond toen ie zijn spelers van het veld haalde.

Komen we toch weer terug bij het feit dat dit toch de schuld van AJAX is!!! Die mongool had nooit op het veld mogen komen; sterker nog; hij mocht achteraf gezien al niet eens in het stadion mogen zitten, want hij HAD AL een stadionverbod!

Wat ik nu ga zeggen zullen mensen misschien niet leuk vinden;

AJAX zal voortaan gewoon een strenger beleid moeten voeren; verplicht legitimeren bij de ingang; heb je hem niet bij je; kom je er niet in!

en geef deze bekerwedstrijd met je excuus die je maakt naar AZ gewoon lekker aan hun cadeau; dat brengt rust bij iedereen en heb je bij het aankomende competitieduel ook niet zo’n lading meer. Fuck die beker; europees voetbal redden we toch wel; de volgende wedstrijd is veel belangrijker!

Reageren op dit bericht