El Ghazi doet uitgebreid boekje open over gedwongen vertrek bij Ajax

Anwar El Ghazi vertrok anderhalf jaar geleden in de winterstop bij Ajax voor een avontuur bij het Franse Lille. Als het aan de buitenspeler zelf had gelegen, was hij nog jaren bij Ajax gebleven. Maar zijn vertrek werd door de club geforceerd, zo vertelt hij bij Andy in de Auto. El Ghazi gaat uitgebreid in op de reden van zijn vertrek. “Nadat Frank de Boer wegging, werd ik door mij zaakwaarnemer gebeld die mij vertelde dat ik door Ajax werd aangeboden bij andere clubs”, begint de aanvaller over de periode in de zomer van 2016.

“Ik was helemaal niet van plan om weg te gaan, ik wilde helemaal niet weg. Daar was ik nog niet klaar voor. Dat heeft mijn zaakwaarnemer doorgegeven aan de club, die daarop aangaven dat ze mij als gewone selectiespeler zouden behandelen, maar dat er wel spelers zullen komen die voorrang kunnen krijgen. De voorbereiding ging gewoon lekker en daarin pakte ik mijn plek in de basis. Toen we eruit gingen tegen Rostov, heeft de trainer alles omgegooid. Ik speelde zelf ook niet lekker, maar was niet de enige. Dat was het keerpunt, want toen kwam Ziyech, was Traoré net gekomen en deed Dolberg het goed in de spits waardoor Traoré op de rechtsbuiten positie kwam te staan.”

El Ghazi bleef alsnog gewoon bij Ajax, speelde weinig en moest vervolgens trainen en een wedstrijd spelen tegen een amateurclub terwijl hij ziek was. “Als het moest wilde ik trainen, want iedereen moet werken voor zijn brood. Het leek mij alleen niet verstandig om te spelen, want ik was niet lekker en had overgegeven. De trainer vond dat ik moest trainen en de wedstrijd moest spelen dus dat heb ik gedaan. Daarna speelden we tegen Excelsior. Toen ik op de club kwam, kreeg ik te horen dat ik niet bij de selectie zat. Je mocht 23 man meenemen, maar ik was de 24ste man. Bij het positiespel van 11 tegen 11 mocht ik niet eens meedoen en moest ik op een ander veld gaan schieten op doel. Toen liep ik boos naar de trainer toe en heb ik schreeuwend gezegd dat ik er niks van snapte en het respectloos vond. We hadden ruzie en ik werd naar binnen gestuurd.”

Hij werd een maand verbannen naar Jong Ajax waar hij goed speelde en het plezier weer terugvond. Na een gesprek met Marc Overmars en Edwin van der Sar werd echter duidelijk dat het beter was om te vertrekken. “Ze zeiden dat ze het in de zomer ook al hadden gezegd, dus die kreeg ik ook in m’n face. In mijn hoofd had ik gepland dat ik pas op mijn 24ste weg wilde uit Nederland, dat zou nu dus nog steeds niet het geval zijn. Als ik bij Ajax was gebleven, was ik een groot speler geworden, dat weet ik gewoon.” El Ghazi heeft nog wel veel respect voor de club. “Dit is geen sneer naar Ajax, het is gewoon de waarheid. Geen slecht woord over de club. Ik heb veel te danken aan hun, door hen heb ik profvoetbal gehaald, het is gewoon een mooie club en ik hoop dat ze weer succes gaan behalen.”

Anwar vertelt nog meer aan Andy. Bekijk het volledige interview in onderstaande video’s!

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.