Geschreven door Erwin de Boer – Uitgave: 03 oktober 2009 14:02 – Bron: Voetbalzone / Telesport

In een interview met De Telegraaf heeft Eljero Elia zich kritisch uitgelaten over de jeugdopleiding van Ajax. “Ik denk dat er niet goed wordt opgeleid”, aldus Elia. “De jeugdteams winnen alles en daardoor wordt er geen vechtersmentaliteit gekweekt. Het is volgens mij niet voor niks dat Demy de Zeeuw en Eyong Enoh nu de ontbrekende schakeltjes lijken. Dat soort types, bikkelaars, loopt er in de jeugd gewoon niet.”

“Nadat ik na twee jaar in de C-junioren werd weggestuurd bij Ajax, regelde mijn vader dat ik bij ADO Den Haag terecht kon. En voor die tweede kans ben ik hem ontzettend dankbaar. Verhalen dat ik moest vertrekken bij Ajax omdat ik onhandelbaar was, zijn onzin. Ik heb alles gespeeld, maar was een te luie voetballer. Ik speelde alleen in balbezit en had een broertje dood aan terugverdedigen. Dát was de reden van de breuk. Ik was volgens de trainers niet goed genoeg en niks anders.”

“Achteraf dank ik God dat ik ben weggestuurd door Ajax”, vervolgt Elia. “Als alles in Amsterdam op rolletjes was gelopen, zou ik niet zo goed zijn als nu. Niks ten nadele van de club, want die behoort tot de mooiste van de wereld en daar had ik na FC Twente ook best voor willen voetballen.”  

Hij raakt hier een kern van waarheid, naast het feit dat al die
jeugdtrainers met een Ajax verleden gewoon niet goed zijn.

Nu kan iedereen hier weer Elia gaan afzeiken, maar is wat hij zegt
gelogen dan? Hadden wij niet al jaren een mentaliteitsprobleem?
Natuurlijk mag altijd winnen geen excuus zijn om gemakzuchtig te
worden maar als er geen trainers in de jeugd rondlopen die de spelers
dan alsnog op scherp weten te houden dan worden het allemaal slecht
weerbare spelers ja.

Dáárom is het ook zo belangrijk dat jeugdtrainers op basis van kwaliteiten
worden aangesteld en niet vanwege hun Ajax verleden (zie mijn column).

Reageren op dit bericht