quote: wesszzel

[…]
Ben het niet daar mee eens, El Hamdaoui is een spits, en ik vind Suarez meer een “diepe” rechtsbuiten, maar totaal geen 9.. El Hamdaoui zit vrijwel op hetzelfde niveau als Suarez, maar op een andere positie, en dus kan hij Suarez niet vervangen als hij weg is.

En daar zit nu juist het probleem; El Hamdaoui is geen ‘9’ in de Ajax stijl: een balvaste spits (aanspeelpunt) die ruimte moet maken voor de opkomende middenvelders.

Hij is meer een spits voor een 4-4-2 systeem die de ruimte opzoekt, waarbij hij bij voorkeur net achter een balvaste spits speelt (schaduw spits) waarbij hij zijn actie van buiten de 16 in kan zetten.

Door zijn speelstijl doet hij precies het tegenovergestelde van wat hij zou moeten doen in het Ajax systeem; hij verzwakt juist het middenveld door of te ver weg te zakken en de bal op te halen of te weinig de combinatie aan te gaan met/ruimte te maken voor de opkomende middenvelders. Vooral Siem de Jong is/was daar de dupe van.

Vorig jaar snapte Pantelic dit perfect; hij creëerde juist ruimte voor de opkomende middenvelders in plaats van zelf de ruimte in te duiken (wat El Ham dus doet). Dat resulteert dan onherroepelijk dat hij vaak alleen tegenover twee centrale verdedigers staat (en hoe goed hij ook is dat trekt hij -vaak-niet). In Mido hebben we overigens mijn inziens wel een echte Ajax spits in huis, het is alleen te hopen dat zijn instelling gaat verbeteren want hij mag nog een stuk fitter!

Begrijp me niet verkeerd, El Hamdaoui is een van de beste spelers op de Nederlandse velden maar hij is bij Ajax gehaald als vervanger van Suarez en daar ligt mijn inziens ook de toekomst voor El Ham -als- hij bij Ajax blijft.

Edit: post iets genuanceerd
 
[Bewerkt door Ares op 09-12-2010 om 23:17]

Reageren op dit bericht