Erik ten Hag zag woensdagavond Quincy Promes een hattrick maken in de 5-0 zege op Fortuna Sittard en daar is de oefenmeester tevreden mee. “Ik ben blij voor hem. We weten dat hij veel scorend vermogen heeft en dat heeft hij de afgelopen jaren ook veelvuldig laten zien. Hij kan dat ook nog vanuit verschillende posities doen. Zijn kwaliteiten liggen in het tussen de linies spelen en voor de goal komen en dan zie je ook zijn scorend vermogen”, zegt hij tegenover FOX Sports.

Ajax won wel met 5-0, maar bij rust was het nog 0-0. “Halverwege waren we niet blij met wat we zagen. Het was stroperig, tempo van achteruit was veel te laag, er werd maar een beetje geschoven en dan speel je de tegenstander niet uit elkaar. In de tweede helft hebben we het beter omgezet. We kregen meer mensen voor de goal en als eenmaal de eerste erin ligt, gaat het mentaal ook meespelen bij de tegenstander. Als je dan het tempo hooghoudt, kan je er dus vijf maken.”

Over Donny van de Beek was Ten Hag nog niet tevreden, maar daar heeft hij alle begrip voor. “Hij is er even uit geweest, dat zie je terug in zijn spel en dat is ook logisch. In de eerste fase van het seizoen was hij onze beste man, net als in de eindfase van vorig seizoen. Daar wil je hem zo snel mogelijk weer naar toe hebben, maar dan moet je veel wedstrijden spelen waardoor je weer in je spelritme komt en dan gaat zijn niveau vanzelf omhoog.”