Supporters Fans Ajax

Europa League finale eindigt voor pover Ajax in anti-climax

Na een minuut stilte voor de slachtoffers van het drama in Manchester werd er afgetrapt voor de Europa League finale Ajax – Manchester United. Alles wat Ajax een warm hart toedraagt zat voor de buis, in het stadion of op het Museumplein en hoopte op een onbevangen ploeg. Het liep in de eerste helft anders.

Ajax begon wat onwennig na een miscommunicatie tussen keeper Onana en Veltman. Ze liepen elkaar in de weg. De nervositeit zette zich in de eerste vijf minuten door bij de Amsterdammers. Na negen minuten was Manchester dichtbij de 0-1. Via een ingooi vond Mata bijna Fellaini, maar de Belg kreeg net niet zijn hoofd tegen de voorzet. Na vijftien minuten beten Younes en Traoré van zich af en vuurde de laatste het eerste schot van Ajax op het doel van Manchester-keeper Romero. Maar drie minuten later voltrok zich een drama voor Ajax. De Ajacieden kregen een ingooi, maar de bal belandde uiteindelijk bij de tegenstander. Pogba schoot op goal en door een deflectie via Sanchez vloog de bal de goal in: 0-1. Een minuut later kreeg Ajax de eerste corner. Die leverde niets op. Ajax was nog steeds nerveus op 50 procent van de eerste helft en dat leverde weer een kans op voor Valencia die hard tegen Onana opschoot. Schone, Sanchez, De Ligt hadden in een kort tijdsbestek gevaarlijk balverlies en onderstreepten daarmee dat de Amsterdammers niet in de wedstrijd zaten. In de 31e minuut kreeg Mkhitaryan de eerste gele kaart van de wedstrijd na zijn derde overtreding op Veltman. Traoré was de enige Ajacied die niet bevangen leek door de spanning en hij had in de 37e minuut een leuke solo die uiteindelijk in schoonheid strandde. De eerste helft kabbelde verder naar de rust. Een sofgoal, Ajax dat absoluut niet zijn niveau haalde. Een anti-climax.

Ajax moet de tweede helft echt uit een ander vaatje tappen willen ze een kans maken tegen het ook niet grootse Manchester United. Bosz stuurt weer dezelfde 11 het veld in als de eerste helft. En na twee minuten was de droom uit. Uit een corner scoorde Mkhitaryan de 0-2. Direct na die goal begonnen de reservespelers De Jong, Neres en Van de Beek zich warm te lopen. Ajax drong aan zonder echt gevaarlijk te worden. In 57e minuut ontving Veltman de eerste gele kaart voor Ajax. In de 62e minuut verliet de onzichtbare Dolberg het veld. Hij werd vervangen door Neres. Twee minuten later werd Younes op de bon geslingerd. De linksbuiten van Ajax hield een Mancunian vast. Tientallen seconden later was Fellaini dichtbij de 0-3 via een kopbal, maar hij mikte in de handen van Onana. Twintig minuten voor tijd werd Lasse Schone uit zijn lijden verlost en kwam Van de Beek als vervanger van de Deen in het veld. Direct daarna maakte een Manchester-speler net buiten de 16-meter hands. De scheidsrechter deed er meer dan een minuut over om de muur op de juiste afstand te krijgen. Ziyech schoot uiteindelijk in diezelfde muur. Dertien minuten voor tijd was er wat reuring toen Mata een gele kaart ontving nadat hij te hard inging op Van de Beek. Na een kort opstootje werd begonnen aan het laatste deel van de wedstrijd. De Jong mocht die meemaken als de vervanger van Riedewald. Van de Beek kapte nog eens een speler uit en schoot op goal, maar het mocht allemaal niet baten. Een overwinning van Ajax zat er werkelijk geen enkel moment in. De jonge Ajacieden haalden het niveau van de thuiswedstrijden tegen o.a. Kopenhagen, Schalke en Lyon bij lange na niet. Het behalen van de finale was een knappe prestatie, maar de finale zelf was een absolute sof.

Aanvang: 20.45 – Scheidsrechter: Skomina – Toeschouwers: 50.000

0-1, Pogba (18)

0-2, Mkhitaryan (48)

Geel Ajax: Veltman, Younes, Riedewald

Geel Manchester: Mkhitaryan, Fellaini, Mata

Ajax: Onana; Veltman, Sanchez, De Ligt, Riedewald (De Jong/81); Klaassen, Schöne (Van de Beek/70), Ziyech; Traoré, Dolberg (Neres/62), Younes.

Bank Ajax: Boer, Tete, Westermann, De Jong, Van de Beek, Neres, Kluivert

Tribune: Alblas, Nouri

Manchester United: Romero; Valencia, Smalling, Blind, Darmian; Herrera, Fellaini; Mkhitaryan (Lingard/74), Pogba, Mata (Rooney/90); Rashford (Martial/85).

Bron:
Toby Verweij

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.