Geschreven door Martijn Ruiter – Uitgave: 18 december 2010 12:00 – Bron: Ajaxinside.nl

Op 17 en 24 februari speelt Ajax tegen RSC Anderlecht in de UEFA Europa League. Ajax ontmoet de Belgen eerst in Brussel, een week later komt de ploeg van coach Ariël Jacobs naar Amsterdam. Aangezien de Belgische competitie in Nederland niet voor dagelijkse gesprekken zorgt zorgen wij voor een update! Want hoe draaien die Belgen nu?

De spelersgroep:
In de selectie van Anderlecht staan veel bekende namen en een voormalig Ajacied. Mbark Boussoufa speelde in de jeugdopleiding van Ajax, alvorens hij naar de football-academy van Chelsea vertrok. Via een omweg bij KAA Gent kwam hij bij Anderlecht terecht, waar hij de spelmaker van de ploeg is. Sindskort is hij echter niet meer het gezicht van de Belgen. Dat is het supertalent Romelu Lukaku, de zeventienjarige spits van de ploeg. Lukaku lijkt in veel wegen op Didier Drogba. De aanvaller is fysiek niet te kloppen, kopsterk, razendsnel en heeft een neus voor de goal. Naast Lukaku speelt Mathías Suárez, een Argentijnse spits.

In het verleden speelde meerdere spelers voor zowel Ajax als Anderlecht. Zo stapten Arie Haan, Johnny Dusbaba en Ruud Geels ooit rechtstreeks over van Ajax naar België. Jan Mulder en Peter van Vossen deden dat via de omgekeerde weg. Voor de rest kwamen ook John Bosman, John van Loen, Tom Soetaers en Jelle van Damme, het meest recente voorbeeld, voor beide clubs uit.

De poulefase:
Anderlecht speelde dit seizoen niet vanaf het begin in de Europa League. Het startte hun Europese seizoen in de voorrondes van de Champions League. De Belgen versloegen The New Saints, maar Partizan Belgrado versperde de weg, na het nemen van strafschoppen, voor de Belgen naar het hoofdtoernooi. De Belgen namen het daarna op tegen Zenit Sint-Petersburg, Hajduk Split en AEK Athene in de groepsfase van de Europa League. Een lastige poule voor de Belgische topclub. De Russische club was duidelijk de sterkste en won zowel in Rusland als in Beglië met 3-1. AEK Athene werd in het Constant Vanderbroeckstadion met 3-0 verslagen, in de Griekse hoofdstad werd het 1-1. Hajduk Split veraste de Belgen thuis met 1-0, maar in Kroatië werd het 0-2 voor de Belgische formatie.

De competitie:
In de Jupiler Pro League gaat Anderlecht op jacht naar het 31e kampioenschap. Op dit moment staan de Belgen tweede, op twee punten van Racing Genk. Romelu Lukaku in de topscorer van de Belgen met acht treffers. Of de spits zijn topscorerstitel kan prolongeren is de vraag, aangezien Genk-spits Jelle Vossen al op zestien goals staat.

De favoriete opstelling van Jacobs:

 

Reageren op dit bericht