Loting Champions League

[Exclusief] Analyse Pushkin: Hoge Europese ranking biedt mogelijkheden

Ajax timmert de laatste jaren aardig aan de weg in Europa en dat vertaalt zich ook in de Europese ranking. De Amsterdammers staan op dit moment 22ste op de UEFA 5-year Club Ranking, de hoogste plek in jaren. Het wonder van Madrid zorgt dat Ajax clubs als Schalke 04, Benfica en AS Monaco net voorbij is op de ranglijst.

Een hoge ranking biedt voor Ajax verschillende voordelen. Ten eerste is een plek op de lijst voor een deel bepalend voor de verdeelsleutel van de marketinggelden van de Europese toernooien. Kortom, wie hoger staat kan meer uit de financiële ruif eten. Daarnaast is het ook een van de voordelen een gunstigere loting. Ajax werkte dit seizoen drie rondes af in het plaatsingstoernooi van de Champions League. Daarbij had Ajax in de laatste ronde een onbeschermde status waardoor Dinamo Kiev uit de bus rolde. Mocht het kampioenschap niet binnengehaald worden dan wacht een interessant scenario. Ajax zal opnieuw drie voorrondes moeten doorstaan maar heeft een redelijke kans bij elk ervan beschermd te zijn.

Bij een tweede plaats in de eredivisie is Ajax veroordeeld tot het ‘niet kampioen kwalificatietraject’ van de Champions League. Van de ploegen die hoger dan Ajax gerangschikt staan kunnen alleen Portugese en Oekraïense clubs Ajax dwars zitten. Voor de Portugese clubs geldt dat FC Porto niet meer valt in te halen, terwijl Benfica vlak achter Ajax staat. Het betekent concreet dat als Porto geen kampioen wordt het in het voorronde-traject boven Ajax zal komen als geplaatste club. Voor Benfica geldt juist weer dat ze net achter Ajax staan, echter kan de club Ajax op de lijst nog wel inhalen. De Portugezen zijn nog actief in de Europa League, in de knock out fase werd het eerste uitduel met 1-0 verloren van Dinamo Zagreb. Wordt Benfica tweede dan zou het dus gunstig zijn dat het wordt uitgeschakeld door de Kroaten.

De Oekraïense situatie is min of meer vergelijkbaar. Shaktar Donetsk is een onneembare horde op de ranglijst terwijl Dinamo Kiev vlakbij staat. De kans is echter levensgroot dat Shaktar kampioen wordt en derhalve helemaal niet aan de voorrondes hoeft deel te nemen. Het vervelende voor Ajax is dat Dinamo nog net voor de Amsterdammers gerankt is. Ook zij zijn actief in de Europa League, door een 3-0 verlies tegen Chelsea is kans op de volgende ronde echter klein. Het meest gunstige voor Ajax zou zijn wanneer ze in het thuisduel opnieuw de boot in gaan. Ajax zou dan met een gelijkspel in het komende tweeluik ook Dinamo de hielen kunnen laten zien op de ranglijst.

Samengevat: Om Ajax ook een geplaatste status te laten hebben in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi zullen de puzzelstukjes rond de Oekraïense en Portugese tegenstanders goed moeten vallen. Slechts een tegenstander in het voorronde toernooi mag een hogere ranking hebben.

Als Ajax zich voor aankomend seizoen weet te plaatsen voor de  Champions League (door kampioenschap of kwalificatietoernooi) dan wacht opnieuw een interessant scenario. Voor het eerst in 20 jaar komt dan ook een geplaatste status in ‘pot 2’ in zicht als het meezit. Deze is voorbehouden aan de nummer 9 tot 16 met de hoogste ranking van het kampioenenbal. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat Ajax clubs als Chelsea, Manchester United, Shaktar Donetsk, Tottenham Hotspurs of Zenith St Petersburg kan ontlopen in de loting. De Amsterdammers moeten wel hopen op gunstige ontwikkelingen in andere competities. Ajax staat 22ste en moet dus hopen dat de nodige ploegen zich niet weten te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Een overzicht van de clubs die nog hoger staan dan Ajax.

Spanje: FC Barcelona, Real Madrid, Sevilla, Villarreal.
Barcelona en Real zullen zich logischerwijs plaatsen. Sevilla staat op dit moment 6de in de competitie maar zeer kort op een plek bij de eerste 4 die direct recht geeft op kwalificatie. Voor Villarreal geldt dat kwalificatie in de competitie een onmogelijk karwei is. Addertje onder het gras is dat zowel Sevilla als Villarreal zich bij winst van de Europa League nog direct kunnen plaatsten voor het kampioenenbal.

Engeland: Tottenham Hotspurs, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City en Liverpool.
Zes clubs staan hoger dan Ajax, slechts 4 ervan kunnen zich plaatsen via de competitie. Addertje onder het gras is hier dat Arsenal en Chelsea nog in de Europa League zitten waardoor ze bij mislopen in de competitie nog een plek via het toernooi kunnen verdienen.

Rusland: Zenith St Petersburg is redelijk zeker van een plek in die recht of directe toegang. Slechts als de Russen in eigen competitie gaan rommelen en een 7 punten voorsprong verspelen dan zouden ze in het voorronde traject terecht komen en zo eventueel nog de CL kunnen mislopen.

Italië: Juventus, AS Roma, Napoli.
De Oude Dame zal zoals gebruikelijk weer van de partij zijn. Ook Napoli heeft een CL plek in de competitie stevig in handen. Voor AS Roma geldt dat de club drie verliespunten op Inter moet goedmaken voor kwalificatie. De plek van Inter zou eventueel kunnen opschuiven mochten de Milanezen het Europa League toernooi winnen.

Oekraïne: Dinamo Kiev en Shaktar
Shaktar Donetsk staat in eigen competitie op ruime voorsprong van Dinamo Kiev. Voor Ajax ligt de hoop in het gegeven dat Dinamo Kiev op de ranglijst nog ingehaald kan worden en de club in de voorrondes nog zou kunnen sneuvelen.

Portugal: Benfica en FC Porto.
Voor Ajax het meest gunstig als Benfica de Amsterdammers niet meer bijhaalt op de ranglijst. Tenslotte kan een van beide in de voorrondes nog sneuvelen mocht het tweede worden.

Duitsland: Dortmund en Bayern
Beide clubs hebben de CL plaatsen vast in handen in de competitie.

Ajax moet dus hopen dat het Dinamo Kiev nog kan inhalen op de ranglijst en dat Sevilla, Villarreal, AS Roma en slechts vier Engelse clubs zich weten te plaatsen voor de CL om ook in de CL extra lotingbescherming te genieten.

Geschreven door forumlid en insider Pushkin.

Forum: Ajax: Seizoen 2018/19 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.