Exclusief: Boerrigter wil historie schrijven bij Ajax

Derk Boerrigter tekende op 31 mei 2011 een contract bij Ajax dat hem tot medio 2014 aan de Amsterdamse club heeft verbonden. Het betekende voor de buitenspeler een terugkeer op het oude nest. Boerrigter speelde ruim vijf jaar geleden ook al bij zijn jeugdliefde, maar werd destijds nog te licht bevonden voor het eerste elftal. “Op m’n achttiende was ik nog een beetje een broekie. Voetballen heb ik altijd wel gekund, maar er komt bij het huidige voetbal meer kijken dan alleen techniek.”

Na een half jaar HFC Haarlem, twee jaar FC Zwollen en twee seizoenen bij RKC Waalwijk kreeg Boerrigter de kans om terug te keren, en die pakte hij met beide handen aan. “Ik was er erg blij mee dat ze wilden onderhandelen. Als voetballer wil je een stap maken en dat kon nu”, vertelt de aanvaller. Het eerste positieve teken uit Amsterdam kreeg hij al vroeg tijdens het afgelopen seizoen. “Toen het seizoen net was begonnen, heeft Ajax al gebeld met mijn zaakwaarnemer. Hij vertelde me dat ze mij gingen volgen. Ik wist toen dat Ajax vaak op de tribune zat en dat ik me moest bewijzen. En dat heeft nu tot een hele mooie transfer geleid”, aldus de tevreden Ajacied.

Boerrigter werd op 16 oktober 1986 geboren in Oldenzaal. Voetballen was iets dat al vroeg in hem zat. “Vroeger toen ik klein was schopte ik al tegen alles dat los en vast zat. Voetbal kon voor mij niet vroeg genoeg beginnen”, blikt hij terug op zijn jeugd. “Op mijn vijfde ben ik begonnen bij Quick’20 en toen ik twaalf was werd ik gescout door FC Twente. Er waren wel meerdere clubs geïnteresseerd, maar FC Twente was het dichtst bij huis. Twente stond vroeger al bekend als goed opleidingsinstituut, alles was uitstekend geregeld, ook de combinatie met school en dergelijke.”

Toch ontbrak er iets bij de Tukkers. “Ik heb een leuke tijd gehad bij FC Twente, maar ik werd nooit echt gewaardeerd. Pas toen ik achttien werd kwamen ze met een eerste contract”, vertelt de 24-jarige buitenspeler. In diezelfde periode meldde Ajax zich in Enschede. “Toen heb ik met Danny Blind, destijds hoofdtrainer, en John van de Brom, trainer van Jong Ajax, een gesprek gehad bij Ajax. Daar had ik een heel goed gevoel aan overgehouden. Dus bij Ajax tekende ik mijn eerste profcontract.”

Lang duurde zijn eerste periode in Amsterdam echter niet. Meetrainen en een plek op de bank bij het eerste elftal was op dat moment het hoogst haalbare. Na anderhalf jaar vertrok hij voor een half jaar naar HFC Haarlem. Uiteindelijk belandde hij via FC Zwolle bij RKC Waalwijk, zijn eerste seizoen in de Eredivisie. “Het was een leerzame periode. Ik heb er goed leren omgaan met tegenslagen. Je moest daar echt laten zien wat je waard bent”, legt Boerrigter uit. Hij vocht met de Brabanders tegen degradatie. “Ik heb mijn uiterste best gedaan dat jaar, ik werd clubtopscorer en persoonlijk ging het goed. Maar van veel verliezen word je niet vrolijk, dat is het ergste om mee te maken in het voetbal.”

Degradatie kon niet worden voorkomen, maar de aanvaller speelde zelf een goed seizoen. “Ik dacht eigenlijk dat ik zou vertrekken bij RKC, maar er werd een te hoog prijskaartje om mijn nek gehangen. Het was eerst een teleurstelling om in de Jupiler League te moeten voetballen. Maar dan gaat de knop om en wisten we uiteindelijk op een mooie manier kampioen te worden. We zijn er vol voor gegaan, Zwolle bleef punten verliezen en toen wisten we dat we nog kampioen konden worden.” En kampioen werd hij. Met achttien doelpunten had de kersverse Ajacied een groot aandeel in de promotie van RKC.

Een terugkeer naar Ajax hing in de lucht en werd op 31 mei 2011 officieel. “Als kleine jongen was ik altijd al voor Ajax, dat was dé club natuurlijk”, vertelt de linkspoot die voorlopig niet aan de verre toekomst wil denken. “Ik ben heel ambitieus. Maar een stap van RKC naar Ajax is al heel groot en mooi. Ik weet niet waar mijn plafond ligt. Ik concentreer me nu volledig op Ajax en daarna kan ik denken aan de toekomst en iets nog mooiers.” Inmiddels is hij verhuisd naar Amsterdam en kan hij zich volledig richten op het nieuwe seizoen.

Maar waarom zou hij nu wel slagen bij de kampioen? “Ik ben fysiek en mentaal een heel stuk sterker geworden”, geeft de aanvaller aan die heeft genoten van zijn eerste trainingsdagen. “Tijdens de tweede dag was de open training, dat was fantastisch! Een mooie ambiance en prachtig om mee te maken met zoveel publiek.” Ook het niveau valt hem allerminst tegen. “Dat ligt hartstikke hoog. Die stap merk je gewoon. Maar dat mag ook niet meer dan normaal zijn. Ik kan het ook goed aan. Ik doe mijn uiterste best om mezelf bij Ajax nog verder te ontwikkelen.” En hoe denkt hij over Frank de Boer? “Heel positief. Het is een duidelijke coach die weet wat hij wil en hij verwacht dat jij opvolgt wat hij zegt. Maar daarnaast is Frank heel menselijk en kan goed met de groep omgaan.”

Hoewel er veel spelers op zijn favoriete linksbuiten positie uit de voeten kunnen, is hij niet bang voor concurrentie. “Concurrentie hoort in het voetbal. Je moet zorgen dat je de beste bent op je positie en dan speel je. Daar ga ik voor. Ik wil een vaste waarde worden in het elftal, een basisplaats veroveren en belangrijk zijn voor het elftal.” En zijn verwachting voor het komende seizoen? “We moeten kampioen worden. Dat is de doelstelling die Ajax heeft en altijd moet hebben.” Ook kan Boerrigter zijn debuut in de Champions League gaan maken. “Dat is geweldig. Daar droomt elke voetballer van om op het hoogste podium in Europa te spelen. Of ik daar direct de grote clubs wil treffen? Dat zijn de mooiste wedstrijden, maar je kan beter in de groepsfase een aantal makkelijkere clubs treffen. Daarna komen de grote clubs vanzelf.”

Vele voetballers hebben een droomclub in het buitenland, maar de nuchtere aanvaller kijkt daar anders tegenaan. “Ik heb geen favoriete club in het buitenland. Ik zit nu eigenlijk al bij een droomclub met een grote historie en hopelijk kunnen we binnenkort zelf historie schrijven”, besluit de ambitieuze Ajacied met mooie woorden.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.