Exclusief: De Ridder staat altijd open voor Ajax

Daniel de Ridder doorliep vanaf de D1 de jeugdopleiding van Ajax en speelde zich tijdens het seizoen 2003/2004 in de kijker bij het eerste elftal. Dertig competitiewedstrijden en vier doelpunten later vertrok de Amsterdammer naar het buitenland. Nu zes jaar later sprak Ajaxinside.nl met de ras-Amsterdammer, die zich nog altijd een echte Ajacied voelt. “Er is maar een club waar ik echt fan van ben en dat is Ajax”, vertelt de aanvallende middenvelder tijdens het interview.

Zijn vertrek in de zomer van 2005 kwam voor velen onverwachts, waaronder voor De Ridder zelf. “Ik moest me tijdens de voorbereiding bewijzen en dat ging voor mijn gevoel lekker. Danny Blind bevestigde dat en liet dat ook doorschemeren”, vertelt de 27-jarige De Ridder. Uiteindelijk koos de destijds hoofdtrainer van Ajax toch voor Steven Pienaar en Mauro Rosales op de rechterflank. “Mij werd, twee weken voor het verstrijken van de transferperiode, vertelt dat ik niet de eerste keus was en dat ik mocht vertrekken. Ik zag weinig tot geen perspectief meer bij Ajax onder Blind”, legt hij zijn keuze voor een vertrek uit.

Terugblikkend op die periode doet de 30-voudig international van Jong Oranje een opvallende uitspraak. “Ik denk dat de selectie van 2003/2004 de beste Ajax-selectie is geweest sinds 1995”, vertelt De Ridder. “Als je die selectie bekijkt; Je had achterin spelers als Hatem Trabelsi, Zdenek Grygera, John Heitinga en Maxwell. Op het middenveld was er een keuze uit onder meer Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Jari Litmanen en Rafael van der Vaart. Voorin had je dan nog Zlatan Ibrahimovic, Steven Pienaar, mezelf natuurlijk en dan vergeet ik ongetwijfeld nog enkele toppers”, aldus de oud-Ajacied.

De voormalig publiekslieveling van Ajax vertrok in 2005 naar Celta de Vigo en speelde daarna nog voor Birmingham City, Wigan Athletic en Hapoël Tel Aviv. Tot een echte grote doorbraak kwam het tot op heden nog niet, ondanks enkele goede wedstrijden tegen clubs als Arsenal, Manchester City en Manchester United. Maar heeft hij spijt gehad van zijn keuzes, zoals zijn voortijdige vertrek bij Ajax? “Keuzes vind ik een beetje een raar woord. Als je keuzes maakt, kan je vaak pas achteraf beoordelen of ze goed zijn. Tijdens het maken van de keuze probeer je de beste te maken. En dat die een paar keer niet goed hebben uitgepakt bij mij, heeft ook te maken met pech, cruciale trainerswisselingen vooral op cruciale momenten.”

De Ridder vervolgt: “Bijvoorbeeld in 2007, nadat ik met Jong Oranje het EK won, wilde Ajax mij terughalen. Ik heb toen gesproken met Henk ten Cate, maar ook met Steve Bruce van Birmingham City. Uiteindelijk koos ik voor Engeland, maar Bruce vertrok al na drie maanden waarna de nieuwe trainer het niet in mij zag zitten. Als ik naar Ajax was gegaan, daar vertrok Ten Cate ook al na drie maanden. Dus een keuze is altijd heel relatief”, legt hij uit. Ondanks alles staat zijn prijzenkast verre van leeg. Hij won landstitels met Ajax en Hapoël Tel Aviv, pakte de Johan Cruijff Schaal en ook de nationale beker in Israël. Daarnaast werd hij twee maal Europees Kampioen met Jong Oranje.

Wel is de technicus kritisch op zichzelf. “Achteraf kan je zeggen dat de keuzes niet goed hebben uitgepakt. Ik kan mezelf kwalijk nemen dat ik mijn twijfels had moeten hebben bij de speelstijl van de clubs waarvoor ik heb gekozen.” De Ridder speelde met name in Engeland ‘vechtvoetbal’ en dat is niet zijn stijl. “Daar heb ik nu rekening mee gehouden”, vertelt de oud-Ajacied die nu uitkomt voor de Grasshoppers. “Voor het eerst sinds Ajax zit ik weer in een technisch voetballend elftal dat mee kan strijden voor de titel. Je kan wel stellen dat Grasshoppers het Ajax van Zwitserland is. Ze zijn ‘rekordmeister’ met 27 landstitels en spelen aantrekkelijk voetbal.”

Het had echter niet veel gescheeld of hij had afgelopen seizoen zijn bijdrage kunnen leveren aan de landstitel van Ajax. Nog geen jaar geleden was hij dichtbij een terugkeer. “Martin Jol wilde mij zien spelen en kijken of ik fit was”, bevestigt De Ridder tegenover Ajaxinside.nl. “Hij zocht een meer technisch voetballende buitenspeler. Ik wilde wel graag meetrainen, maar ik wilde niet eerst trainen bij Ajax en dat de clubs dan achteraf nog een deal moesten maken. Wigan heeft eerst haar eisen bekend gemaakt, en toen gaf Ajax aan niet te kunnen of willen meewerken aan die eisen. Ik was niet transfervrij en zat aan een Premier League contract.”

Hij vindt het nog altijd jammer dat de deal destijds niet is doorgegaan. “Ik vind Ajax een fantastische club en ik denk dat de combinatie Daniël en Ajax altijd goed is geweest en ook veel potentie heeft gehad. Maar ik kon niet ten koste van alles voor Ajax kiezen, ik heb ook mijn trots.” Meespelen deed hij dus niet, maar hij zag ‘zijn club’ wel kampioen worden. “Ik heb de kampioenswedstrijd gezien. Dat deed me goed en vond ik heel mooi. Ajax is echt mijn club, ik houd van Ajax en ben trots op de club en het dertigste landskampioenschap. Er is maar een club waar ik fan van ben en dat is Ajax.”

Een terugkeer naar Ajax behoort voor De Ridder dan ook altijd nog altijd tot de mogelijkheden. “Ja absoluut. Ook als ik enorm uitblink bij Grasshoppers en er daardoor veel interesse van andere clubs komt, dan hoop ik zeker dat Ajax daarbij zit”, zijn de duidelijke woorden van de Amsterdammer. “Ik sta altijd open voor een terugkeer bij Ajax. Amsterdam is mijn thuisstad en Ajax is een club waar ik me thuis voel.” Hij denkt zeker wat toe te kunnen voegen aan dit Ajax. “In 2005 miste ik nog een klein beetje aan voetbalgogme, maar dat is in de loop der jaren enorm gegroeid. In het buitenland ben ik een veel completere speler geworden, ben rustiger aan de bal en een stuk effectiever. In mijn ogen ben ik nu dus een veel betere voetballer.”

De Ridder wil nu echter nog niet te ver vooruit kijken. “Ik heb in deze wereld nu wel geleerd dat je geen toekomstplannen kan maken. Je hebt veel mensen nodig, moet je omstandigheden goed uitkiezen en dat heb ik nu gedaan.” Bij de Grasshoppers wordt De Ridder gezien als een belangrijke pion in het elftal. Hij wordt door de coach belangrijk gemaakt. “Deze coach herinnert mij eraan wat ik kan. Ik wil gewoon weer een seizoen lekker gaan voetballen.” Hij is er zich van bewust dat er twijfels over hem bestaan door de enigszins negatieve statistieken. “Ik weet dat ik een ‘speciale’ voetballer ben die, als ik vertrouwen krijg, heel belangrijk kan zijn voor een elftal.”

Hij is het dan ook niet eens met de kritieken. “Ik heb bij vlagen mijn kwaliteiten in Engeland kunnen laten zien tegen een Manchester City, Manchester United en ook tegen Arsenal. Afgelopen seizoen heb ik één wedstrijd gespeeld in het eerste elftal, en ik werd direct verkozen tot Man of the Match.” Het vertrouwen is bij de behendige voetballer dan ook groot nu hij veel vertrouwen krijgt in Zwitserland. “Nu wil ik lekker één á twee jaar een heel seizoen voetballen en laat de mensen dan nog maar een keer oordelen.”

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.