De Toekomst

[Exclusief] Het verhaal achter de transfer van Giovanni naar Ajax

Ajax staat op het punt om Giovanni Manson Ribeiro (FC Santos), kortom Giovanni, vast te leggen. Het Braziliaanse talent, geboren op 31-1-2002, kan zodra hij achttien jaar wordt, transfervrij de overstap maken naar Amsterdam. José Carlos Peres, de voorzitter van FC Santos, is hierover zeer ontstemd en stapt vanwege de handelswijze van Ajax naar de CAS.

Paulo Freitas, één van de best ingevoerde voetbaljournalisten van Zuid-Amerika en hoofd research in Brazilië van de populaire voetbalgame Football Manager, geeft tegenover Ajaxinside.nl een betere inkijk over de frustratie bij FC Santos, het potentieel van Giovanni en liet zijn licht schijnen over een mogelijke straf voor Ajax.

De frustratie van Peres begon al in 2017. Het jaar dat Danilo Pereira op de zelfde manier werd overgenomen door Ajax van FC Santos. Hiermee wordt bedoeld dat de jeugdspelers van FC Santos voetballen op een jeugdcontract, dat afloopt op het moment dat zij achttien jaar worden. Op dat moment zijn zij transfervrij en gerechtigd om een transfer te maken naar Europa. Hier maakt Ajax gretig gebruik van en dit zorgt ervoor dat Santos geen transferbedrag ontvangt. Omdat FC Santos zich er niet bij neerlegt, is het nu aan de CAS om een oordeel te vellen of Ajax op een legale wijze handelt.

Op de vraag of dit mogelijke consequenties heeft voor Ajax, zegt Freitas: “Een transferverbod lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Een boete of alsnog een transfervergoeding lijkt mij realistischer”, aldus de journalist in gesprek met Ajaxinside.nl die bovendien positief is over de potentie van Giovanni. “Giovanni is een veelbelovend talent. Er was van uit diverse andere clubs interesse voor hem, waaronder Corinthians en Villarreal. Ik schat hem hoger in dan Danilo Pereira (Jong Ajax). Al denk ik dat uit dezelfde lichting, Reinier (Flamengo) een groter potentieel heeft. Hij wordt echter niet in verband gebracht met Ajax.”

Freitas kent de kwaliteiten van de 17-jarige Braziliaan goed. “Giovanni is een aanvallende middenvelder met een goede techniek en passing in de benen. Waar hij zich nog kan verbeteren is zijn afwerking, maar zal vooral fysiek sterker moeten worden. Met voldoende speeltijd en het juiste geduld, kan hij zich ontwikkelen tot een goede speler.”

Op de  afsluitende vraag of Ajax naast Antony en Giovanni, nog meer Braziliaanse spelers volgt. Was Paulo duidelijk: “Ik heb nog geen andere namen gehoord. Al geloof ik wel dat Ajax op zeker andere spelers heeft bekeken.”

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Nick Kallenbach

Nick Kallenbach

Nick is redacteur bij Ajaxinside.nl en volgt de club op de voet: "Ik geloof in het huidige beleid en visie van Ajax."