Exclusief: Sporkslede zit vol ambitie

Veel mensen vroegen zich afgelopen seizoen na de winterstop af wie die grote sterke speler in de achterhoede van de A1 was. Het is Fabian Sporkslede, die na een half jaar blessureleed weer terug op de velden was te bewonderen. Ajaxinside.nl vond het daarom tijd om deze talentvolle verdediger wat beter te leren kennen aan de hand van een interview. “Binnen nu en twee jaar hoop ik in het eerste elftal van Ajax te spelen”, spreekt de zeer getalenteerde Ajacied vol ambitie uit.

Sporkslede begon zijn loopbaan bij NFC/Brommer in Amstelveen. De huidig centrale verdediger van de A1 speelde in totaal vier seizoenen aan de Amstelveense Sportlaan. De jonge voetballer belandde via AFC Amsterdam en AZ in de jeugdopleiding van Ajax. Daar beleefde hij afgelopen seizoen zijn hoogtepunt tot nog toe; het kampioenschap met de A1. “Dat was fantastisch”, vertelt de Ajacied die kampioen werd tegen uitgerekend aartsrivaal PSV. “Alles klopte, we hadden de heenwedstrijd 0-3 verloren dus we hadden wat goed te maken. Het is tegen PSV altijd een leuke wedstrijd en doordat we kampioen konden worden, werd het nog mooier. De steun die we kregen van de supporters was voor de meeste van ons ook voor het eerst en dat was geweldig om mee te maken!”

De centrumverdediger maakte tijdens het kampioensjaar twee trainers mee, te weten Frank de Boer en Dennis Bergkamp. Maar wie vond hij een betere trainer? “Ten eerste hadden ze een verschillende functie. Meneer de Boer was hoofdtrainer en meneer Bergkamp was assistent”, legt hij uit. “Verder waren ze op hun eigen manier heel belangrijk voor dit team en erg prettig om mee te werken. Om met hun op het trainingsveld te staan, werkte heel erg motiverend en ze hebben mij allebei veel geleerd. Ik vind het uiteindelijk wel jammer dat ik geblesserd ben geraakt, want ik had graag langer onder meneer de Boer willen werken. Maar als ik hard werk komt dat hopelijk nog”, blikt hij al vooruit op zijn toekomst.

Want wat is nou eigenlijk de ambitie van Sporkslede? “Mijn ambitie op korte termijn is mijzelf te ontwikkelen als mens en speler, kampioen te worden met Ajax A1 als belangrijke basisspeler. En meetrainen met de A-selectie. Binnen nu en twee jaar hoop ik in het eerste elftal van Ajax te spelen”, spreekt hij duidelijk uit. “Het hangt wel van meerdere factoren af en het moet je gegund worden. Het enige wat ik kan doen is leven voor het voetbal en zoveel mogelijk oppikken van wat de trainers mij leren. En dan ben ik ervan overtuigd dat ik binnen nu en twee jaar in het eerste kan spelen. Wat mij betreft hoe sneller, hoe leuker”, aldus de talentvolle Ajacied.

Het afgelopen seizoen was rumoerig. Met name binnen het bestuur van Ajax rommelde het veel. Maar wat krijgt een jeugdspeler van de A1 daar nou eigenlijk van mee? Sporkslede vertelt. “Van een afstand volg je het, en dus niet erg intensief”, zegt hij. “Als jeugdspeler heb ik er tot nu toe geen last van gehad, en ik verwacht er ook geen last van te krijgen, maar juist voordeel uit te halen”, vervolgt de verdediger. “Ondanks dat hoop ik dat het weer rustig wordt bij Ajax en ze op één lijn verder kunnen.”

De jeugdinternational heeft binnen de huidige selectie van Ajax ook een houvast en een voorbeeld voor de toekomst, namelijk Kenneth Vermeer. “Omdat ik hem een persoonlijkheid vind. Ik heb in dezelfde periode als hem gerevalideerd en heb in die tijd veel met hem gesproken”, legt de verdediger uit. “Hij was altijd erg positief en ook realistisch. En dat heb je denk ik nodig in het huidige profvoetbal, waarin alles heel snel kan veranderen. Ik hoop dat ik in mijn carrière op dezelfde manier met verandering en teleurstelling kan omgaan als hij”, spreekt hij vol respect over de tweede doelman van Ajax.

Ook heeft Sporkslede buiten Ajax om een voorbeeld. “Clarence Seedorf, omdat hij zoveel heeft bereikt in zijn carrière en zijn manier van spelen en persoonlijkheid spreekt mij erg aan.” En een idool? “Van kleins af aan ben ik altijd een grote fan geweest van de Braziliaanse Ronaldo. Nu heb ik niet echt een idool, maar ik vind Messi en Fabregas fantastische spelers!” Ooit hoopt de Ajacied samen te kunnen spelen met Fabregas, als hij dan nog bij Arsenal speelt. “Arsenal vind ik een prachtige club. Ik hoop komend seizoen te mogen debuteren bij het eerste, dan een vaste plek veroveren in de A-selectie en veel prijzen te winnen bij Ajax. Daarna hoop ik uit te groeien tot een international en een overstap te maken naar een Europese topclub.”

Maar voordat Sporkslede deze dromen kan waarmaken, volgt er eerst nog een seizoen in de A1. En dat terwijl enkele teamgenoten intussen al meetrainen met het eerste elftal. “Ik gun het al mijn teamgenoten even erg en ben erg blij voor Dico (Koppers red.) en Jody (Lukoki red.) dat ze een kans krijgen. Ik weet dat als ik werk aan mijn verbeterpunten, ik ook een kans kan krijgen. Verder ben ik ervan bewust dat ik nog heel veel moet leren en fysiek sterker moet worden, maar ik geloof er zeker in dat mijn kans komt.” Komend seizoen hoopt hij in ieder geval wederom kampioen te worden. “Daar gaan we zeker voor! Ik denk dat we volgend seizoen over een talentvolle selectie beschikken. We zullen als team wel naar elkaar toe moeten groeien, maar dat gebeurde het huidige seizoen ook binnen no-time. Als dit gebeurd denk ik dat we een grote kanshebber zullen zijn voor het kampioenschap!”

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.