Geschreven door Peter van Remmen – Uitgave: 25 maart 2016 09:10 – Bron: De Telegraaf

Het overlijden van Johan Cruijff is ook bij Ajax-trainer Frank de Boer hard aangekomen. Hij zit thuis, herstellende van een scheurtje in zijn achillespees. “Ik vind het heel moeilijk om erover te praten. Mijn vrouw en ik kregen een Telegraaf-alert op onze telefoons en konden het nieuws niet geloven”, zegt de hoofdtrainer van Ajax met natte ogen in gesprek met De Telegraaf.

De Boer is Cruijff vooral dankbaar, want de fluwelen revolutie heeft voor De Boer veel betekend. “Dankzij hem ben ik nu hoofdtrainer van Ajax. We hebben een paar keer heerlijk over voetbal gepraat. Op het voetbal dat wij nu spelen, staat zijn handtekening.” Hij hoopt dat Ajax de landstitel pakt. “Als we nu kampioen worden, zou dat fantastisch zijn. Dan kunnen we deze schaal aan Johan opdragen.”

“Cruijff was een kunstenaar, een uithangbord voor heel Nederland. Hij hoort in het rijtje Rembrandt en Van Gogh. Als ik in het buitenland was en het ging over voetbal, zeiden de mensen altijd Cruijff en Ajax, in die volgorde. Zijn invloed op het voetbal in Nederland is ongelooflijk groot. Hij was een vernieuwer, slaagde erin om in het moderne voetbal nieuwe stappen te zetten. Waarna die voorbeelden door vele anderen werden overgenomen.”