Frenkie de Jong probeert na afloop van het onnodige 2-2 gelijkspel tegen Standard Luik de vinger op de zere plek te leggen. “We kwamen met 2-0 voor zonder heel erg goed te spelen. Na de rust moeten we direct de 3-0 maken, dan is het over. Daarna vergeten we te voetballen, is er minder beweging. Dan krijg je de 2-1 tegen en weet je dat het lastig gaat worden. Helaas valt ‘ie dan nog op het eind”, is zijn eerste reactie tegenover de NOS.

Hoe kan het dat Ajax zo’n mooie voorsprong niet weet vast te houden? “Soms denk je bij een 2-0 voorsprong: dit gaan we controleren. Maar daardoor ga je meer stilstaan, ben je niet meer dynamisch en kom je niet meer aan de bal. Ik denk dat wij altijd op zoeken moeten blijven naar meer goals, want dat is ons spel. Als wij terug moeten lopen, worden we kwetsbaarder.” Al met al is de conclusie? “Jammer dat we een 2-0 voorsprong hebben weggegeven, maar als je vooraf denkt over 2-2 dan is dat een mooie uitslag. Thuis moeten we gewoon winnen en dan gaan we door.”

De Jong speelde ‘eindelijk’ weer eens op het middenveld doordat Daley Blind centraal achterin speelde. Tot tevredenheid van hemzelf. “Je krijg iets verder op het veld de bal, dat is lekkerder. Je kan dan meer combineren en ook iets meer naar voren spelen. Bovendien ben ik van nature een middenvelder dus moet het oog op het vervolg van mijn carrière is dit ook beter. Het is niet zo dat ik het verafschuw om achterin te staan, maar wel liever op het middenveld.”