Geschreven door Erwin de Boer – Uitgave: 19 oktober 2009 12:44 – Bron: Het Parool

Zaterdag maakte Gabri tegen Willem II zijn eerste speelminuten na acht maanden blessureleed. “Het voelde zaterdag een beetje als een debuut. Veel was nieuw”, aldus de Spanjaard tegenover Het Parool. Nu hij weer fit is hoopt hij een punt te zetten achter een moeilijk jaar en vooruit te kijken naar de toekomst.

“Het afgelopen jaar was een jaar om snel te vergeten”, vervolgt de middenvelder. “De supporters weten dat ook. Daarom denk ik dat ze een warm applaus voor me overhadden toen ik het veld betrad tegen Willem II. Dat deed me heel goed. Zoals het me ook goed deed dat Martin Jol me liet invallen. Ik zat pas voor de eerste keer bij de selectie en ik had slechts een uurtje meegespeeld bij Jong Ajax.”

Gabri revalideerde niet bij Ajax, maar bij zijn voormalige club FC Barcelona. Hij noemt de club ‘het hoogste referentiepunt van het mondiale voetbal’. “De aanvallende filosofie, de zelfopgeleide trainer en spelers, de aangekochte sterren, maar ook de kansen voor een nieuwe generatie jeugdspelers geven de grote successen nog meer glans.” Na zijn loopbaan wil Gabri zich aanmelden voor de trainerscursus om ooit als (jeugd)trainer terug te keren bij Barcelona. Oud-Ajacieden Roger en Ismael Urzaiz volgen die cursus ook.

Trainer Martin Jol is blij met de terugkeer van de routinier. “Gabri is naar mijn mening te lang geblesseerd geweest, maar dat kan ik hem niet verwijten. Een achillespeesblessure geneest niet zo gemakkelijk. Hij kan voor ons een belangrijke speler zijn. Hij is balvast en hij kan druk naar voren geven, net zoals Enoh en De Zeeuw. Ik sluit niet uit dat die drie samen op het middenveld kunnen spelen, met De Zeeuw in een iets aanvallender rol.”

“Gabri en ik zijn hetzelfde type speler”, aldus De Zeeuw. “Hij is sterk in de duels, een balveroveraar, net als ik. Uiterlijk lijken we ook op elkaar.” Gabri erkent dat er overeenkomsten zijn, maar ziet ook verschillen. “Demy is jonger dan ik.” Ook beseft hij dat zijn lichaam niet meer hetzelfde is als tien jaar geleden. “Ik zal wat meer moeten doseren. Ik houd ervan om intensief te trainen en te spelen en dat zal ik ook blijven doen, alleen zal ik mijn hoofd wat meer moeten gebruiken. Ik moet soms wat minder onbesuisd spelen. Dat zeggen trainers en dokters al jaren tegen me en het gaat er nu van komen.”  

Reageren op dit bericht