Hakim Ziyech I

Geen CL-finale maar door de nachtmerrie schittert de trots: 2-3…

Het is de laatste halte naar de finale. De belangen kunnen binnen het voetbal niet groter. Ajax verdedigt een 1-0-voorsprong uit het heenduel met Tottenham. Het elftal van Ten Hag krijgt voor de start van de wedstrijd een domper te verwerken. Neres kan toch niet starten en wordt vervangen door Dolberg.

De wedstrijd schiet uit zijn startblokken. Alle registers gaan open. In een kolkende Johan Cruijff ArenA golft het spel van links naar rechts. Niet afwachtend beginnen. Niks daarvan. Zes minuten is de wedstrijd jong en Ajax komt op voorsprong. Het is wéér Matthijs de Ligt met het hoofd. Als een toren zo hoog, boven alles uit. Raak! 1-0! Wat. Een. Start. Tottenham gaat direct in de tegenstoot. Via Son gaat de bal tegen de paal… Ajax komt ermee weg. Het wordt een schaakspel tussen twee ploegen. Een razendsnel schaakspel wel te verstaan. Iedere looplijn en ieder balletje breed wordt nauwlettend gevolgd door de 22 spelers op het veld en hun trainers. Spurs krijgt Ajax af en toe onder druk, maar Ajax blijft de betere. Een prachtig tweede doelpunt is hiervan het resultaat. Ziyech schiet fantastisch binnen: 2-0! Het stadion met al zijn toeschouwers danst op en neer. En dat blijft zo. Tot de rust.

Vorige week in Londen leek de tweede helft in niets op de eerste. Vandaag is dat ook zo. Er zal zich vanavond een nachtmerrie voltrekken. Een ‘voetbalhel’ zoals dat zo treffend op tv te horen is. Tottenham is binnen het kwartier volledig terug in de wedstrijd. Na twee doelpunten van Lucas staat het 2-2. Ajax is het kwijt. Het momentum. Het gogme. De kracht om de tegenstander haar wil op te leggen. Er wordt gerommeld en gerotzooid. Het zijn twee knullige doelpunten. Een oneindig lange tweede helft breekt aan. Het is clichématig om dit te vermelden, maar wel waar: seconden lijken uren deze avond. Toch vindt Ajax iets terug. Een glimp van haar kunnen. Ziyech treft de paal… De nacht valt over de ArenA. Figuurlijk dan toch. Nét op het moment wanneer je de hoop krijgt dat Ajax het gaat redden: we spreken over de 95ste minuut. Nét dan gebeurt het onwerkelijke. Die nachtmerrie die je als kind wel eens hebt en waarvan je huilend wakker wordt. Ajacieden: laten wij trots zijn. Laat deze voetbalhel nooit, maar dan ook nooit de boventoon van je emoties voeren. Schelden en tieren: natuurlijk. Frustratie: ja. Uiteraard. Maar: dit Ajax heeft ons geloof gegeven. Geloof in een voetbalwereld van wonderen. Geloof in de voetbalreligie van Cruijff in deze moderne, nieuwe voetbaltijd. Laat dat doorklinken na deze avond en vooral na die vele, vele avonden die hier aan vooraf mochten gaan. Voetbal, het is in al zijn facetten oneindig fascinerend…

Aanvang: 21.00 uur – Scheidsrechter: Brych

Scoreverloop:

1-0, De Ligt (5)

2-0, Ziyech (35)

2-1, Moura (55)

2-2, Moura (59)

2-3, Moura (90+6)

Ajax: Onana (geel); Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne (Veltman/60), De Jong; Ziyech (geel), Van de Beek (Magallán/89), Dolberg (geel) (Sinkgraven/67); Tadic.

Wissels Ajax: Varela, Veltman, Sinkgraven, Magallán, Huntelaar, De Wit, Traoré.

Tottenham Hotspur: Lloris; Trippier (Lamela/81), Alderweireld, Vertonghen, Rose (geel) (Davies/82); Sissoko (geel), Wanyama (Llorente/46), Eriksen, Alli; Son Heung-min, Moura.

Wissels Tottenham Hotspur: Gazzaniga, Foyth, Davies, Dier, Skipp, Lamela, Llorente.

Forum: Ajax: Seizoen 2018/19 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.