Gehavend Ajax sluit drama-week af met eenvoudige overwinning op PEC Zwolle

Ajax heeft de kater die het overhield aan afgelopen woensdag enigszins weggespoeld. De Amsterdammers wonnen, ondanks de nodige afwezigen, eenvoudig van PEC Zwolle. Klaas Jan Huntelaar luisterde zijn eerste basisplek van het seizoen op met een vroege goal. Promes en Antony zorgden nog voor de rust voor een comfortabele voorsprong. Het slotakkoord was voor Gravenberch die in de blessuretijd Ajax naar 4-0 schoot.

Door blessures van onder andere Mazraoui, Ekkelenkamp, Labyad, Neres, Traore en Brobbey moest Ten Hag stevig sleutelen aan zijn basiselftal. Hierdoor was er een zeldzame basisplaats voor Klaas Jan Huntelaar. In zijn rug stond Quincy Promes op tien en Sean Klaiber mocht vanaf de eerste minuut opdraven als rechtsback. Een meevaller voor Ten Hag was dat Daley Blind uitgeziekt was en in de basis kon beginnen. Hierdoor moest Lisandro Martínez weer plaatsnemen op de bank. Druk was het daar niet. Door de vele blessure zaten er slechts vijf veldspelers in de dug-out.

Voor Huntelaar was het zijn eerste basisplaats van het seizoen, maar veel tijd om te wennen had de spits niet nodig. Er stonden krap zeven minuten op de klok toen Huntelaar zijn waarde bewees met de openingstreffer. Een indraaiende voorzet van Antony werd vakkundig in het doel verlengd. Nog geen vijf minuten later zette de Braziliaan een twee assist achter zijn naam. Ditmaal vond hij Promes die van dichtbij raak schoot. Ajax dacht vervolgens een penalty te krijgen, maar de VAR was nog niet helemaal scherp. Een overduidelijke handsbal van Wermeskerken werd niet bestraft.

Veel invloed op het wedstrijdverloop had de arbitrale blunder niet. Het aanvallend ingestelde PEC Zwolle gaf Ajax alle ruimte om tot goed lopende aanvallen te komen. Dit leverde na ruim een half uur spelen de 3-0 op. Gravenberch zette Antony met een strakke pass alleen voor doelman Zetterer. De Braziliaan rondde koeltjes af en pakte zo na twee assists ook een goal mee. Ajax ging nog voor rust ook op zoek naar een vierde treffer, maar Promes vond de paal en ook Zetterer greep nog een keer goed in op een kopbal van Tagliafico.

Ook in de tweede helft was PEC Zwolle niet bij machten om het Ajax echt lastig te maken. Enige verschil met de eerste helft was dat ook de Amsterdammers het in de tweede helft wel goed vonden. Er waren nog wel wat mogelijkheden om op 4-0 te komen, maar grote uitgespeelde kansen bleven uit. Om de tweede helft toch nog enigszins gedenkwaardig te maken, bracht Ten Hag twee debutanten binnen de lijnen. Kenneth Taylor en Victor Jensen maakten beiden hun eerste officiële minuten in Ajax 1.

In de blessuretijd viel er dan toch nog wat te juichen. Ryan Gravenberch schoot vanaf rand zestien knap raak en zette zo de 4-0 op het scorebord. Zo weet Ajax na drie nederlagen op rij weer wat winnen is.

Bron:
FOX Sports

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Foto van Thomas Aalderink

Thomas Aalderink