Gehavend Ajax verliest in de slotfase van AZ: 1-0

Ajax zit in de minste fase dit seizoen. De voorsprong op AZ is geslonken tot drie punten en de Champions League moet worden ingeruild voor de Europa League. Met een waslijst aan blessures reist het af naar Alkmaar. Dest, Blind en Tagliafico kunnen vandaag niet spelen. Van Promes, Neres en Labyad is dit al langer bekend. Ten Hag moet puzzelen en kiest voor Mazraoui, Marin, Alvarez en Schuurs.

Het is vanaf de eerste seconde duidelijk dat Ajax een loodzware opdracht heeft in Alkmaar. AZ is fel en gretig en biedt Ajax geen enkele ruimte. Ajax heeft meer de bal, maar kan daar niets mee. AZ daarentegen wacht op fouten van het elftal dat nog niet op elkaar is ingespeeld. Als de diepte wordt gezocht is Schuurs meerdere keren de juiste man op de juiste plek. Hij speelt sterk en helpt Ajax door de onstuimige openingsfase. Een actie springt eruit. Als Boadu weg is en richting Onana kan, treedt de nog jonge verdediger uitstekend op.

Ajax krijgt ook een mogelijkheid. Een schot van rechtsback Veltman gaat in het zijnet. Het is een lange tijd rustig voor beide doelen. De strijd vindt vooral plaats op het middenveld. Pas aan het einde van de eerste helft krijgen beide ploegen een eerste grote kans. Eerst is het Van de Beek die de bal op kansrijke positie krijgt, maar de bal voorlangs schuift. Aan de andere kant scoort AZ bijna uit een hoekschop. Het blijft echter 0-0.

Na rust neemt AZ initiatief. De thuisploeg komt goed uit de kleedkamer. De eerste kans is voor Stengs, maar hij krijgt de bal er niet in. Ook Ajax is dichtbij de openingstreffer. Bizot laat een strakke voorzet van Ziyech los, maar Huntelaar krijgt de bal er niet in. Ajax komt er daarna wat beter in. Martinez krijgt een goede kans, kopt op de paal, maar deed dat ook vanuit buitenspelpositie. Ajax zet even aan en Schuurs probeert het van afstand, Bizot redt zijn inzet.

De slotfase van de wedstrijd is duidelijk weer voor AZ. De thuisploeg doet er alles aan om drie punten aan dit duel over te houden. Een corner gaat maar net voorlangs en Boadu komt niet aan de bal, waar hij anders vrij had kunnen inkoppen. Ajax wankelt meer en meer. En het gaat mis… Schuurs speelt een prima wedstrijd, maar maakt een fout. Hij kan niet voorkomen dat Boadu een hoekschop heel eenvoudig binnen kan koppen: 1-0… Er is geen tijd meer om die schade te repareren. Ajax verliest voor het eerst sinds heel veel jaren drie wedstrijden op rij, zonder ook maar een doelpunt te maken. Dit elftal snakt naar de winterstop en moet nu in de Eredivisie de koppositie delen met AZ…

Aanvang: 16.45 uur – Scheidsrechter: Makkelie

Scoreverloop:

1-0, Boadu (90+1)

AZ: Bizot; Svensson (geel), Clasie (geel), Wuytens, Wijndal; Midtsjø, Koopmeiners, De Wit; Stengs, Boadu, Idrissi (geel) (Aboukhlal/90).

Wissels AZ: De Boer, Schendelaar, Sugawara, Kramer, Ouwejan, Goudmijn, Druijf, Aboukhlal.

Ajax: Onana; Veltman, Schuurs, Martínez, Mazraoui (Traoré/90+3); Álvarez, Marin (Tagliafico/83); Ziyech (geel), Van de Beek, Tadić; Huntelaar.

Wissels Ajax: Varela, Kotarski, De Jong, Traoré, Ekkelenkamp, Lang, Gravenberch, Tagliafico, J. Timber, Kemper.

Forum: Ajax: Seizoen 2019/20 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.