Geïmproviseerd Ajax wint in Lille dankzij succes tandem Ziyech en Promes

Ajax heeft met nog één speelronde te gaan de koppositie in groep H overgenomen. De Amsterdammers versloegen Lille met 0-2 en profiteerden zo optimaal van de 2-2 tussen Chelsea en Valencia. Toch ging het niet gemakkelijk in Noord Frankrijk. Met een een geïmproviseerde verdediging had Ajax het lastig, maar kon het vertrouwen op de kwaliteiten voorin. Opnieuw was het Ziyech die met een goal en een kenmerkende assist op Promes Ajax voorbij Lille loodste.

Ten Hag had een lastige puzzel om op te lossen in de aanloop naar het Champions League tegen Lille. Door schorsingen van Blind en Veltman moest de trainer een nieuw centrum samenstellen. Uiteindelijk koos Ten Hag ervoor om niet Álvarez een plek in het centrum te geven, maar Martínez een linie naar achter te halen. De Argentijn begon het duel naast Perr Schuurs en zag zijn positie op het middenveld overgenomen worden door Mazraoui.

Voorin waren er geen wijzigingen en kon Ajax rekenen op de bekende namen. Dat leverde ook direct een bekend beeld en de openingstreffer op. De bal ging via Dest, Van de Beek en Labyad snel van voet tot voet en belandde zo bij Tadic. De man in de punt bewaarde het overzicht, legde de bal goed breed en zag Ziyech vervolgens de bal beheerst achter Maignan plaatsen. Dit gebeurde na 1 minuut en 43 seconde en dat maakte deze treffer de snelste goal van dit Champions League seizoen.

Vervolgens ontstond er een vooral chaotische wedstrijd. Zowel Ajax als Lille slaagden er niet in om de bal in de ploeg te houden. Het middenveld van Ajax had het lastig tegen de fanatieke Fransen en vooral Mazraoui had het zwaar. De Marokkaanse verdediger annex middenvelder maakte de nodige overtredingen en mocht van geluk spreken dat hij de rust haalde. Scheidsrechter Felix Brych spaarde Mazraoui door hem geen tweede gele kaart te geven na een onhandige overtreding.

Ten Hag leek het niet aan te durven en liet Álvarez en Marin warmlopen. Een wissel in de eerste helft kwam er uiteindelijk ook, maar het was Labyad die noodgedwongen naar de kant moest. De aanvaller probeerde vlak voor rust de Franse opbouw te onderbreken en liep daarbij zelf een blessure op. Noa Lang werd zo de eerste invaller die door Ten Hag het veld in werd gestuurd.

Op dat moment stond alleen nog de goal van Ziyech op het bord, maar dat had ook anders kunnen zijn. Na een half uur spelen kreeg Bamba namelijk een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Na een slechte vrije trap van Promes stak Lille in rap tempo het veld over. Na vlot combineren kreeg Bamba een niet te missen kans, maar de aanvaller schoot met buitenkant links over.

Zo mocht Ajax met een voorsprong aan de tweede helft beginnen, maar dat deed het wel zonder Mazraoui. De middenvelder speelde regelmatig met vuur en werd door Ten Hag voor de zekerheid in de kleedkamer gelaten. Édson Alvarez mocht op zijn plek mee naar buiten komen.

De wissel had weinig invloed op het spelbeeld. Ook na de thee was het spel van Ajax slordig en probeerde Lille met snel en fysiek spel de gelijkmaker te forceren. Dat lukte vlak na rust bijna toen Oshimen goed Perr Schuurs van zich afhield. De aanvaller hield vervolgens het overzicht en legde de bal klaar voor Ikoné, maar net als Bamba in de eerste helft schoot ook hij vanuit kansrijke positie over.

Een misser die na een uur spelen nog pijnlijker werd, want Ziyech en Promes serveerden na een uur spelen de specialiteit van het huis. De Marokkaan trok vanaf rechts naar binnen en krulde de bal met links bij de tweede paal achter de defensie. Zoals we inmiddels gewend zijn dook daar Promes op om zijn vierde Champions League goal van het seizoen binnen te tikken.

Bij Lille verdween de hoop op een goed resultaat als sneeuw voor de zon. Zeker toen Onana binnen enkele seconden tot twee keer toe een prachtige redding produceerde. Niet veel later leek Hakim Ziyech de wedstrijd definitief in het slot te gooien. De middenvelder zette goed door en werkte de bal handig langs Maignan, maar kreeg onderweg naar de 0-3 de bal op de arm.

In de slotfase waren beide ploegen nog dichtbij een goal. Oshimen faalde oog in oog met Onana en vlak daarvoor had Van de Beek de paal nog geraakt, maar de stand veranderde niet meer. Zo wint Ajax opnieuw in de Champions League en grijpen de Amsterdammers de koppositie in groep H.

Bron:
Veronica

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink