Genieten: Jeugdig Ajax in 2003-2004

Geschreven door Maarten van Nijmegen – Uitgave: 14 juli 2009 11:30 – Bron: Ajaxinside.nl

Het was de laatste keer dat Ajax kampioen werd. Na het voorgaande seizoen de titel op één punt aan PSV te moeten laten gaan, was het voor Ajax in het seizoen 2003-2004 wel raak. Het 29e landskampioenschap kan na de 2-0 winst op NAC Breda uitgebreid worden gevierd in de Amsterdam ArenA, op het Leidseplein en door het hele land.

De selectie van Ronald Koeman is op dat moment op papier gemiddeld 23 jaar oud, maar bestaat uit een paar ervaren spelers en veel jonge talenten.

1247512127

De jeugdige selectie
Bogdan Lobont (25) is eerste keeper en achter hem rijpt de 21-jarige Maarten Stekelenburg, die uiteindelijk toch nog 11 keer in actie komt voor de Amsterdammers. Ervaren goalie Sander Boschker maakt geen speelminuten.

De belangrijkste verdedigers van het seizoen zijn Julien Escudé (24), Zdenek Grygera (23), Johnny Heitinga (20), Nigel de Jong (19) en Maxwell (22). Talenten zijn aangekocht of komen uit de eigen jeugd en vormen samen een betrouwbare verdediging die 31 doelpunten moet incasseren. De overige verdedigers zijn Jelle Van Damme, John O’Brien en Hatem Trabelsi. Thomas Vermaelen maakt zijn debuut in het mooie rood-wit, maar daar blijft het ook bij voor de dan 18-jarige verdediger.

Het middenveld bestaat uit de ervaren Tsjech Tomás Galásek (30) en wordt compleet gemaakt door de multi-talenten Wesley Sneijder (19) en Rafael van der Vaart (20). Jari Litmanen heeft wellicht in de kleedkamer nog een belangrijke rol, maar op het veld kan hij geen potten meer breken. Op 9 april besluiten Litmanen en Ajax met onmiddellijke ingang uit elkaar te gaan en vertrekt de legendarische middenvelder naar het Finse FC Lahti. Steven Pienaar, Abubakari Yakubu en Anthony Obodai hebben ook nog een redelijk aandeel in het kampioenschap van de Amsterdammers.

In de aanvalslinie is Zlatan Ibrahimovic (22) met 15 doelpunten erg belangrijk. Zijn collega Wesley Sonck (25) scoort in het kampioensjaar 13 doelpunten en de 18-jarige Roemeen Nicolae Mitea speelt vaak en scoort 7 keer. Victor Sikora, Tom Soetaers en Daniël de Ridder spelen ook een flink aantal wedstrijden en scoren allen een paar keer. Yannis Anastasiou komt in de winterstop over van Roda JC en de 30-jarige Griek brengt ervaring in de voorhoede. De 17-jarige Ryan Babel en Tom de Mul komen over uit de A1 en maken hun debuut onder Ronald Koeman. De voorhoede maakt ‘slechts’ 79 doelpunten, wat er 13 minder zijn dan nummer twee PSV.

Opvallend
De Amsterdam ArenA is in 2003-2004 het domein van Ajax. De Amsterdammers verliezen geen enkel duel in het eigen stadion en spelen niet geflatteerd gelijk tegen het RBC Roosendaal van Robert Maaskant (1-1). Buiten Amsterdam is Ajax niet zo onoverwinnelijk. Er wordt verloren van NAC Breda, FC Twente, SC Heerenveen en FC Utrecht en in Rotterdam en Eindhoven wordt gelijk gespeeld.

In de 150e Klassieker won Ajax thuis met 2-0 van Feyenoord. Met Rafael van der Vaart in de punt van de aanval, is het na 11 minuten al beslist. De Heemskerker scoort twee keer, waarvan de eerste zijn onvergetelijke hakbal was.

Overzicht in beeld

Ajax zingt Shaffy (2003-2004)
Een prachtig filmpje wat tekenend is voor het jeugdige en vrolijke vriendenteam.

Ajax 2003-2004 – We are the Champions
Mooie beelden van het verdiende kampioenschap

Hakje Rafael van der Vaart in de Klassieker
Nog één keer het prachtige hakje


 

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.