Gewijzigd Ajax laat zich niet verrassen door dapper Groningen

Ook zonder Blind en met een opmerkelijk centrum heeft Ajax een volgende stap richting de titel gezet. De Amsterdammers kwamen tegen Groningen al vroeg op voorsprong via Gravenberch, maar hadden het toch lastig met de aanvallend ingestelde Noorderlingen. Uiteindelijk hield Ajax de schade beperkt en zorgden Haller en Tadic in de tweede helft voor de beslissing. De 3-1 van El Messaoudi kwam te laat.

Ajax begon het duel tegen Groningen noodgedwongen met een aantal wijzigingen. Zo was Daley Blind niet van de partij. De verdediger annex middenvelder kampte met een lichte blessure. Gelukkig was er voor Erik ten Hag ook goed nieuws vanuit de ziekenboeg. Nico Tagliafico was fit genoeg om te starten. De linksback zag een ongebruikelijk centrum naast zich, want Edson Álvarez stond centraal naast Lisandro Martínez. Het opengekomen plekje op het middenveld werd ingevuld door Mohamed Kudus.

Ook David Neres mocht weer eens in de basis beginnen en liet zich direct zien. Het duel was nog geen zes minuten oud toen de Braziliaan met een mooie pass de openingstreffer inluidde. Tadic kwam tegenover Sergio Padt te staan en behield goed het overzicht. Ryan Gravenberch kon vanaf randje zestien afwerken. Dit leek hij wat te nonchalant te doen, maar Dankerlui liet het na om de bal voor de lijn weg te halen.

Ajax leek vervolgens op weg naar een snelle 2-0, maar er werd slordig omgesprongen met de kansen. Davy Klaassen en Martínez vonden Padt op hun weg en Sébastian Haller werd goed verdedigd door Ko Itakura en Mike te Wierik. Zo bleef Groningen in het duel, en waren de bezoekers zelfs dichtbij de gelijkmaker. Mohamed El Hankouri kon van dichtbij inkoppen, maar Maarten Stekelenburg bracht redding met een uitstekende reflex.

Zo mocht Groningen blijven hopen op een goed resultaat. Gesterkt door deze hoop kwamen de bezoekers sterk uit de kleedkamer. Ajax had het lastig en de Noorderlingen werden steed dreigender. Hierdoor ontstond er ook ruimte voor Ajax en daar werd tien minuten na rust optimaal van geprofiteerd. Neres zocht de diepte achter de laatste linie van Groningen en werd goed bediend door Tadic. Oog in oog met Padt bleef de Braziliaan rustig en gunde de niet te missen kans aan Haller.

Groningen bleef dapper op zoek gaan een doelpunt, maar kreeg ruim een kwartier voor het einde de definitieve knock-out te verwerken. Álvarez schoot de bal op de hand van Te Wierik en Higgler kon niet anders dan een strafschop geven. Deze werd in eerste instantie op de lat geschoten. Een zeldzame misser van Tadic, maar die ging niet de boeken in. Suslov liep te vroeg in. Zo kreeg Tadic een herkansing die hij wel verzilverde.

Vijf minuten voor tijd kreeg Groningen toch nog de treffer waar het al de hele middag naar op zoek was. Invaller Ahmed El Messaoudi kopt een indraaiende vrije trap fraai achter Stekelenburg. Dit gaf de bezoekers nog een sprankje hoop, maar er was niet genoeg tijd meer om het echt spannend te maken.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink