Geschreven door Richard Suavimani – Uitgave: 27 november 2010 15:46 – Bron: AD Sportwereld

AMSTERDAM – Frank de Boer moet Martin Jol op termijn opvolgen als hoofdtrainer van Ajax. Vallen de prestaties van het eerste elftal de komende tijd tegen, zou dit nog wel eens sneller kunnen plaatsvinden. Dat is het idee van Johan Cruijff en zijn aanhangers, die achter de schermen werken aan een toekomstplan voor de Amsterdamse club waarvan de contouren langzaam zichtbaar worden.

De groep-Cruijff – een aantal verontruste oud-spelers – wil volgens Het Parool het huidige bestuur van de club niet direct omverwerpen, maar op een democratische wijze de macht in Amsterdam grijpen. Tijdens de algemene ledenvergadering van 14 december willen de gelijkgestemden daarvoor allereerst ingrijpen door een aantal voormalig spelers te laten kiezen voor een plaats in de ledenraad. Daarnaast azen zij op een functie in de raad van commissarissen (RvC).

Keje Molenaar, één van de volgens van Cruijff, ziet de legendarische nummer 14 het liefst zelf plaatsnemen in de RvC. Cruijff zou voor de functie niet frequent in Amsterdam te hoeven zijn. De voormalig beste speler van de wereld heeft een pied-à-terre aan het Voldelpark en is geregeld in Nederland voor zijn foundation, maar woont in Barcelona. Het is echter ook mogelijk dat Molenaar of een andere voortrekker van de Cruijff-plannen, Theo van Duivenbode, naar voren wordt geschoven als lid van de RvC.

Dat de groep-Cruijff niet uit is op een directe val van de huidige beleidsmakers, blijkt wel uit het feit dat er wordt gewerkt aan een ontmoeting tussen Cruijff en Ajax’ algemeen directeur Rik van den Boog in Barcelona. Cruijff en zijn volgelingen ergeren zich mateloos aan het huidige beleid van Ajax. Vooral het feit dat Jol naar het Engelse model alle macht heeft als trainer én technisch directeur – waarbij hij volgens de volgers de clubcultuur aan zijn laars zou lappen – werkt irritatie op.

In het ideale scenario zou De Boer, momenteel trainer van de A1 van Ajax en assistent van Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal, de hoofdtrainer worden en Danny Blind, de huidige assistent van Jol, moeten terugkeren naar de rol als technisch manager.

De groep-Cruijff is het ook niet eens met wat er in de jeugd van Ajax gebeurt. Dat een oude gediende als Arnold Mühren is weggestuurd als jeugdtrainer, zou storen, net als het feit dat het ‘Haagse vriendje’ van Jol – Albert van der Dussen – er ‘een puinhoop’ van zou maken bij Jong Ajax. Van der Dussen is net als Bryan Roy en Orlando Trustfull afkomstig uit de stal van Mino Raiola, de persoonlijk zaakwaarnemer van Jol.

Cruijff lichtte zijn plannen twee weken geleden tijdens een bijeenkomst van Lucky Ajax, het orgaan van oud-spelers, uitgebreid toe. Daarbij zou hij volgens Het Parool zeer genuanceerd zijn geweest en aangedrongen hebben om op een koninklijke wijze een revolutie te arrangeren.

Hoe snel de groep-Cruijff invloed bij Ajax krijgt, hangt onder meer af van de afwikkeling van het faillissement van The Entertainment Group (TEG), het bedrijf waarvan Van den Boog aandeelhouder is geweest. Als dat gevolgen heeft voor de algemeen directeur, zou voorzitter Uri Coronel volgens intimi zijn lot daaraan verbinden.  

Korte samenvatting van het hele artikel: (slechts het deel quoten waarop je wil reageren)

1. Er word achter de schermen hard gewerkt aan een ontmoeting tussen Johan Cruijff en Rik van den Boog in Barcelona.

2. Binnenkort word meer duidelijk over het faillissement van het entertainmentbedrijf TEG en Van den Boog laat zijn positie bij Ajax hier vanaf hangen.

3. Vanuit de groep Cruijff heeft Keje Molenaar aangegeven dat Cruijff zitting moet nemen in de RvC (technische zaken).

4. Blind moet weer technisch manager worden omdat Jol (de alles beslissende manager) nu teveel macht heeft en dat werkt niet volgens de groep Cruijff.

5. Cruijff zou willen zien dat op termijn Frank de Boer de positie van Jol overneemt en is er niet op uit op korte termijn de kopstukken van de huidige organisatie tot onmiddellijk vertrek te dwingen.

6. Cruijff zijn voornaamste kritiek richt zich nu meer op het beleid van Ajax waarbij de traditionele waarden worden verloochend, het voetbal niet meer des Ajax is en clubmensen op een zijspoor worden gezet. De manier waarop dit gebeurde in de gevallen van Arnold Mühren en Fred Grim verdiende geen schoonheidsprijs. Bovendien schoof Jol bij Jong Ajax V/d Dussen/Roy naar voren terwijl hun capaciteiten discutabel waren. Beiden zijn, net als Jol zelf, afkomstig uit de Raiola stal. Dat zelfde geldt voor de net aangetrokken jeugdtrainer Trusfull.

7. Ajax mist op veel vlakken eenduidige richting. In veel geledingen is gedonder. Een van de voorbeelden is de grote weerstand die binnen Ajax bestaat tegen commercieel directeur Heri van der Aat, wat ten koste gaat op de productiviteit.

8. Er zijn door Rik van den Boog teveel compromissen gesloten met Jol wat betreft aantrekken van spelers. Het voor weinig geld binnen halen van oude spelers, die vervolgens ondermaats presteren en doorstroming van de jeugd in de weg staan is een doorn in het oog van de Groep Cruijff. Een siddering trok er door de vereniging toen Jol in een wedstrijd 3 minuten voor tijd het grootste talent van Ajax van de afgelopen jaren, Christian Eriksen, in liet vallen. Ook de wissels in de wedstrijd tegen BV Veendam hebben tot veel onvrede geleid. Dit alles heeft een wig gedreven tussen Jol en Blind, waarbij Blind zich gesteund weet door een grote groep binnen Ajax.

9. Ook het normbesef is bij Ajax een discussiepunt. Intern hebben veel Ajacieden zich geschaamd over het gedrag van Suárez, maar ook de inadequate wijze handelwijze van de directie werd als stuitend ervaren. Ajax is aan zijn stand verplicht zulk gedrag hard te veroordelen en niet te zwichten voor de druk die een wedstrijd als tegen Real Madrid met zich mee brengt. Mede daarom ging Ajax niet in beroep. Jol is het type trainer die de gedragingen van Suárez vergoelijkt, en dat is geen verrassing. Als trainer van Tottenham Hotspur deed hij een soortgelijke overtreding van Jermaine Dafoe af met geknabbel.

10. Afgelopen tijd hebben diverse clubmensen in formele en informele gesprekken met Coronel hun zorgen geuit over het sportieve en morele verval van Ajax. De groep Cruijff wil daarom niet meer vanaf de zijlijn toekijken maar nu ook invloed uitoefenen.

Reageren op dit bericht